Mingl kutak

Danas je Svetski dan pozorišta

Danas je Svetski dan pozorišta


Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 50 godina od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta. Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem.

Od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obeležava Svetski dan pozorišta na različite načine.

Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962.

Ove godine poruku je napisao italijanski dramatičar i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 1997. – Dario Fo.

Ako danas kojim slučajem prolaziš pored Narodnog pozorišta, popuniš upitnik koji će biti od koristi pozorišnom istraživačkom centru, u znak zahvalnosti ćeš dobiti poklon ulaznice ili neke od suvenira Narodnog pozorišta u vidu kalendara, rezglednica, fotografija sa likom i potpisom od nekog umetnika. Treba da znaš da se danas ulaznice svih predstava u ovom pozorištu prodaju po specijalnim cenama, pa pogledaj šta te zanima.


Fotografija je odavde.

Najnovije