Mingl kutak arhiva

Nepristojnost je zanemarljiva, srce i duša nisu

Nepristojnost je zanemarljiva, srce i duša nisu

Polako privukoh kapiju, znajući da će ovo biti samo još jedno mučno iskustvo. Pomislih, kada li će je popraviti, imaju li želju ikada sebi, meni, svima koju ulaze i izlaze iz našeg doma, olakšati muke..

Kada je konačno zaključah, uzdahnuh i krenuh ka kraju ulice. Mrkli mrak. Opet još jedna zamerka: zašto ne mogu osvetliti ulicu? Zanovetalo se u meni probudilo, odjednom. Ubacih slušalice u uši i krenu dalje.. znala sam da će me muzika spasiti. Prebacih na bržu pesmu i pružih korak.

Konačno. Entuzijazam raste. Udišem svež vazduh. Osetim hladnoću na svom licu. Osmehujem se i šaljem pozdrave univerzumu. Odjednom, na kraju sam moje ulice. Skrećem levo, kad pored mene projuri dečak. Razbarušene crne kose, razvezanih pertli na starim trošnim cipelama, jedne zavrnute a druge spuštene nogavice. Nosio je tešku školsku torbu na svojim malim, slabim, leđima. Kesa sa priborom za likovno samo mu je otežavala ulogu žurnog dečaka. Nije mogao više da izdrži što sam zaključila iz toga kako je žurno koračao, i pri svakom sledećem koraku, celu svoju težinu prebacivao je na sledeći korak. Do sada, nisam imala priliku da upoznam toliko žurno, a toliko teško kretanje.. Ali evo, za sve postoji i taj trenutak. Požurih za njim, i neko vreme sam držala njegov ritam, bila iza njega. Valjda ga je to i dodatno podstaklo da žuri. Ali posle nekog vremena, izgubila sam snagu i pustila ga da pobedi. On je prešao na drugu stranu ulice, i onda su mi samo oči dale tu mogućnost da ga pratim. Išao je istim tempom. Kretao se istim tempom. Ali, kakvim su tempom igrale njegove misli? Zbog čega je bežao? Šta se dešavalo? Toliko sam želela da pobegnem od stvarnosti i da uplivam u neko novo more.

Pogledah na sat. Bilo je osam sati. Nije moguće da se dete od 9 godina vraća u 8 sati uveče kući, iz škole. Tu je postojalo nešto više. U svom tom razmišljanju nisam ni primetila da se dečak zaustavio. Prislonio je tešku torbu uz zid kuće i stavio glavu na roletnu. Osetila sam nešto i prešla sam ulicu. Dotrčah do njega. Posmatrala sam ga prvih par sekundi, a onda mu se i javila. Trgnuo se, ispustio uplašeni krik i ujedno ispustio ono što je držao u ruci. Pomahnitalo je potrčao ka centru, a ja sam dovikivala. U šoku, sagnuh se da vidim koje li je blago on to ispustio. Opipah tkaninu od svile, vezanu tankom niti. Znala sam da je nepristojno otvarati tuđe stvari, čitati tuđa pisma, ali bilo je jače od mene, pružalo mi je utehu i skretanje misli sa mojih problema.. tako da sam, zaplivala, u novo more.. Pronašla sam kovanice i poruku - "Ovo je za tvoj rad danas, vidimo se sutra, kao i obično.." To me je uplašilo. Stajala sam par sekundi u mestu, ne znajući šta da radim. A onda sam potrčala za dečakom. I na pola puta izgubila dah. Trudila sam se svojski da ga stignem, izvlačila najbolje od sebe. I konačno sam ga videla, kako ulazi u dvorište jedne stare, trošne, kuće. Pribila sam se uz zid i osluškivala razgovor. Unutra, kako sam videla, nije bilo baš mnogo stvari, a sobe su bile prevelike, tako da je i najmanji korak odzvonio svojim specifičnim tonom. Tada sam i čula razgovor..

"Sine, gde si do sada? Zabrinula sam se da te on nije presekao na pola puta.." - prošaputala je starica, tihim, izmučenim, glasom...
"Ne brini se mama, nije, samo sam morao nešto da obavim.." - rekao je dečak, stojeći uspravljeno i zamišljeno gledajući.
Majka je onda isto uletela u svoj svet, zamislila se, i počela da plače. Dečak ju je samo gledao, ne znajući šta da radi. Uputio joj je par reči utehe, i ona se malo smirila. Oslonila sam se o zid i zapitala sebe, da li je to to što želim?! Odmah sam pomislila - naravno da ne. Ali zašto onda sebi samo pravim veći problem, nego onaj što imam? Zašto kukam, kada nemam tolike potrebe za tim? Zašto sam toliko očajna, kada se ljudi koji imaju jedan ogroman kofer, jedan ogroman teret, na svojim leđima, trude da što lakše prenesu to, uz mnogo smeha, optimističnog duha, dok ja, sa jednim običnim, školskim rancom, ne mogu da dignem glavu i pomislim "Svet je lep"? U tom momentu, odmarširah do kapije. Pritisnuh kvaku, i lagano otvorih vrata. Zaškripaše. Znala sam da će se to desiti. Dečak je virkao iza zida, misleći da je to "on" ili neki provalnik. Tihim glasom mu se obratih i njemu, kao da padne, kamen sa grudi. Rekoh mu da ispruži ruku i to i učini. Vratila sam mu smotuljak, i obećala da nisam ni jednu kovanicu uzela, u šta se i on uverio kada je prebrojao. Pogledala sam ga značajno, a on mi je uputio pogled pun tuge, žalbe, i pun želje za rečju "Hvala" i rečenicom "Pomozi mi". Umesto njega, izgovorila sam ja neke reči i rečenice.
Hvala ti. Nepristojna sam jer sam saslušala vaš razgovor. Verovatno ću i ostati nepristojna, i ovaj razgovor me čini još nepristojnijom osobom. Ali upozorio si me. Upozorio si me na moju samoživost, na centar sveta, na prave dijamante, na pravu svetlost.. Hvala ti."

Nađi svoj dijamant i zadrži ga. Ja imam svoj, ali u dubokim stenama. Pokušavam da ih odronim, ali je teško. Hvala ti što si dobar čovek i što si vratila barem ovo malo, što sam uspeo da pronađem. Nepristojnost je zanemarljiva, srce i duša nisu.
 
Autorka teksta je Milana Veljko.
Fotka je odavde.

Najnovije