Mingl kutak arhiva

Novo izdanje "Mi deca sa stanice Zoo"

Novo izdanje "Mi deca sa stanice Zoo"


Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka nedavno je objavila dopunjeno izdanje kultnog dela “Mi deca sa stanice Zoo”, koje sadrži originalne fotografije likova autobiografske priče Kristijane F.

Ovo kultno delo, uspešan spoj autentičnog dokumentarnog i književnog teksta, bez tendencije opadanja interesovanja više od dvadeset godina ima status bestselera. “Mi deca sa stanice Zoo” tipičan je primer književno-naučnog teksta u kome je dokumentarni materijal podvrgnut estetskoj obradi.

Kako izdavači kažu, problem narkomanije među adolescentima nije rešen, tako da ovaj izdavački poduhvat prevazilazi edukativne i književne okvire, i ambiciozno ukazuje na humanu stranu knjige,

Ideja za nastanak knjige potekla je od Kaja Hermana i Rika Horsta, novinara magazina Štern, koji su 1978. upoznali petnaestogodišnju Kristijanu F., heroinsku zavisnicu na lečenju.

Planirani intervju sa Kristijanom pretvorio se u dvomesečnu ispovest o problemu narkomanije među adolescentima. Snimljeni materijal dvojica novinara godinu dana nakon toga objavljuju u vidu knjige. Sa jakom svešću o potrebi rušenja tabu teme i davanja prilike socijalno marginalizovanoj grupi da progovori u svoje ime, čitav projekat su podržali Kristijana i njena porodica.

Nedavno je počelo i objavljivanje dopunjenog izdanja ovog kultnog dela, koje sadrži originalne fotografije likova autobiografske priče Kristijane F. Na taj način tekst dobija autentičnu potvrdu u dokumentarnoj građi kao potresnom i eksplicitnom svedočanstvu konkretnih ljudskih sudbina. Na taj način tekst dobija autentičnu potvrdu u dokumentarnoj građi kao potresnom i eksplicitnom svedočanstvu konkretnih ljudskih sudbina.


Fotografija je odavde.

Najnovije