Mingl kutak

Ovo je Pikasov ludi svet

Ovo je Pikasov ludi svet


Jedan od najvećih umetnika dvadesetog veka, Pablo Pikaso je u svakom pogledu bio neobična ličnost. Naročito kada u kreativnom zanosu stvara remek dela koja su obeležila istoriju likovne umetnosti.

Kako su nastajale Pikasove neobične slike koje su pomerile granice umetnosti? O čemu je umetnik razmišljao dok je stajao pred platnom? 

Delimične odgovore na ta pitanja daje i priloženi video koji nam otkriva kako su nastajala Pikasova dela. Dvominutni snimak zapravo je zbir fotografija koje prikazuju Pikasa na delu, uz detaljno dočaravanje nastanka njegovih slika. 

Video je služio kao trejler za dokumentarac “The Mistery of Picasso” koji je 1956. godine snimio francuski filmadžija Anri-Žorž Kluzo. Ostvarenje je iste godine nagrađeno specijalnim priznanjem žirija na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu. 

Kako se navodi na kraju snimka, slike na kojima je Pikaso radio tokom snimanja ne mogu se danas nigde videti. Sve su nastale za potrebe filma, i odmah po završetku snimanja, na zahtev Pikasa, bile su uništene. 

Francuska vlada proglasila je 1984. godine film “The Mistery of Picasso” nacionalnim blagom.


Izvor: B92 kultura
Fotografija je odavde



Najnovije