Mingl kutak arhiva

Džejn Ostin na novčanici od 10 funti

Džejn Ostin na novčanici od 10 funti


Slavna engleska književnica Džejn Ostin biće lice nove britanske novčanice od 10 funti. Ovaj čin predstavlja znak da se zemlja kao što je Engleska prema ženama odnosi "sa puno ponosa i bez predrasuda". Kako je najavljeno, ona će verovatno 2017. godine zameniti Čarlsa Darvina koji se trenutno nalazi na pomenutoj novčanici.

Kako piše Bi-Bi-Si, Banka Engleske će lik hroničarke života na engleskom selu u 18. veku postaviti na novu novčanicu, udovoljavajući onima koji su je kritikovali da ignoriše ženski rod.

"Džejn Ostin svakako zaslužuje mesto u probranom društvu istorijskih ličnosti čiji je lik na novčanicama", izjavio je novi guverner banke Mark Karni.

Džejn Ostin živela je od 1775. do 1817. godine i važi za jednu od najpoznatijih britanskih književnica. Počela je da piše kao tinejdžerka koja je bila svesna bede i mučenja koja su bila karakteristična za ovaj period življenja u Engleskoj. Njen prvi roman Razum i osećajnost pojavio se 1811. godine. Svoj sledeći roman, Gordost i predrasuda opisala je kao svoje "lično i drago dete". Među objavljenim romanima nalaze se Nortengerska opatija, Zamak Lesli, Ema, Pod tuđim uticajem i mnogi drugi, a poznata je činjenica da su mahom sva njena dela anonimno bila objavljena.

Posebno je interesantno da je jedini portret po kom poznajemo Džejn Ostin zapravo loše obojena skica koju je naslikala njena sestra Kasandra Ostin sa kojom se ona najbolje slagala. Upravo ova skica koja se danas nalazi u muzeju u Londonu će se naći na zvaničnoj novčanici od 10 funti.

Izvor: BBC/Mingl
Slika je odavde

Najnovije