Mingl kutak arhiva

Vreme za heroja!

Vreme za heroja!

Avgust. Mesec pred taj kobni septembar i početak još jedne školske godine. Tako ga vidi većina učenika. A kako ga vide meštani opštine Bačka Palanka i svako ko je dovoljno radoznao i odvažan da postane heroj, bogatiji za još jedan korak više?

Evo o čemu je reč:

 Od 22. do 25. avgusta, svako ko je dovoljno radoznao može da uživa u najraznovrsnijim radionicama, koncertima, predstavama, na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade! 

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade osnovan je 1994. godine u cilju poboljšanja kulturnih prilika i buđenja svesti o zaštiti životne sredine. Od samog početka, osnovna ideja Festivala je ekološka edukacije dece i mladih putem umetnosti, a u cilju osmišljavanja što kvalitetnijeg i sadržanijeg načina za provođenje slobodnog vremena. 

U Bačkoj Palanci, gradu koji nema pozorište, za prethodnih devetnaest godina, deca i mladi su zahvaljujući ovim festivalskim programima videla više od 100 pozorišnih predstava u izvođenju pozorišta i pozorišnih trupa iz zemlje i inostranstva (svake godine oko 1000 dece prati pozorišni program). Na svakom Festivalu 250 dece i mladih učestvuje u radu 10-tak različitih umetničkih radionica (dramskih, lutkarskih, likovnih, ekoloških, muzičkih...)


Osim radionica, otvoren je i volonterski kamp, u kome boravi više od 50 volontera iz Srbije i okolnih zemalja. Prošle godine je FEP (Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade) postao punoletan! Pa, pogledaj kako su mu njegovi zlatni volonteri i prijatelji, poželeli srećan rođendan.


Ako sam ti imalo ovim tekstom prodrmala svest, želju da budeš deo ovog tima, informiši se još ovde i ovde


A u slučaju da ti nije dovoljno ubedljivo, samo pročitaj ovo, verujem da ćeš promeniti mišljenje:


"U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci!" U nevreme je jedino i pravo vreme. Kada nestanu sve vrednosti, svi osmesi i nade, kada gutamo živo blato, rukama posrćući u društvenom talogu, onda nastupa on. jedini koji pruža ruku. Jedini koji se usuđuje da napravi korak više. Korak više za sebe, za svoj narod, za čovečanstvo. Dete, kao jedini heroj našeg vremena. Iskreno, snažno i plemenito biće. Heroji su svuda oko nas, čitava ih je armija. Ugušio ih je dosadni neheroizam i nemoral. Vreme za heroja, je vreme za dete. Vreme za novog Teslu i Njegoša, vreme za nove književne stilove i nove vidove humora, vreme za nove pobede i osvajanja.. Jer sve je dobro dok u ovom beskrajnom plavom krugu imamo zvezdu...

 

Tekst nam je poslala Milana Veljko

Najnovije