Mingl kutak arhiva

Srednjoškolci iz Kraljeva: "Reciklaža nije gnjavaža"

Srednjoškolci iz Kraljeva: "Reciklaža nije gnjavaža"


Učenički parlament Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“ iz Kraljeva, realizovao je u okviru projekta Mladi su zakon ideju o reciklaži kao procesu budućnosti. Učenici ove škole smatraju da u  njihovom gradu postoji previše otpada i da je potrebno da brzo reaguju. Kao jednu od mogućnosti ovi kreativci videli su reciklažu.

Svesni činjenice da ljudi u njihovom okruženju nisu dovoljno upoznati sa ovim ekološkim procesom oni su rešili da ih informišu malo bolje i kažu im u čemu je kvaka. U tu svrhu napravili su flajere koje su delili građanima Kraljeva. Na flajerima je bila naznačena važnost i potreba da se svi zajedno uključe i putem reciklaže smanje količinu otpada u njihovoj sredini. Takođe su osmislili interesantne nalepnice putem kojih su poslali vrlo jasnu poruku o tome koliko plastičnih kesa postoji na ulicama i koliko im je potrebno da se razgrade (to su oni strašni podaci i brojke).

Ovi kreativni srednjoškolci želeli su da ponude i alternativu za korišćenje plastičnih kesa koje koriste, ni manje ni više, nego u vidu - platnenih torbi! Projektom je obezbeđeno 75 torbi koje su učenici ove kraljevačke srednje škole dizajnirali tekstilnim bojama, a sve u cilju da ih ljudi, kojima su torbe poklanjane svakodnevno koriste. Zamisao je bila da građani, kada krenu u kupovinu, ne uzimaju plastične kese iz prodavnice već jednostavno ponesu torbu i na taj način bar malo utiču na smanjenje količine plastičnih kesa u prirodi, ma koliko one bile (ne)razgradive.

Za vreme obavljanja svih ovih aktivnosti, parlamentu se naknadno prikljucila i ekološka sekcija škole koja je osmislila da tog dana, kada su se dizajnirale torbe, održi radionicu o reciklaži, koja se sastojala od kratkog predavanja, a zatim i radionice u kojoj su prikazali kako pojedinac može da „konzumira“ reciklažu u svakodnevnom životu. Oni su iskoristili razne ekološke materijale kako bi pokazali da se i od nečega što je staro i korišćeno može napraviti nešto novo i upotrebljivo.

Dokaz da ova škola ima mnogo savesnih heroja i herojina, je činjenica da se jedna grupa učenika iz škole sama organizovala i napravila haljinu od recikliranog papira, dok je druga grupa ofarbala ogradu u školskom dvorištu, dajući na taj način primer prave i više nego poželjne participacije mladih u školskom životu.

U celu akciju bilo je uključeno 50 volontera, što je čini jako uspešnom, a aktivnosti ovog parlamenta se nastavljaju jer im je cilj da što veći broj učenika učestvuje u njima i aktivno doprinosi širenju pozitivne energije i stvaranju novih ideja.

Klikni ovde i saznaj više o ovom proaktivnom učeničkom parlamentu i taman pogledaj fotke sa akcije.

Hvala Anđeli Tošković što nam je pisala.
Piši i ti o svojoj školi, svom učeničkom parlamentu i vašim aktivnostima. Javi nam se na info@mingl.rs

Najnovije