Mingl kutak arhiva

Seks je (još uvek) tabu tema

Seks je (još uvek) tabu tema

Srbija je zemlja sa najvećom stopom abortusa u Evropi na godišnjem nivou, zemlja u kojoj Parada ponosa ni ove godine nije održana u saradnji sa državnim organima, u kojoj devojke koje su imale više partnera nego što je to društvena norma smatraju promiskuitetnim, a momke sa istom pozadinom ostvarenim. Međutim, mi smo i zemlja koja pokušava da sruši određene tabue, kao što je onaj koji obavija teme seksa i seksualnosti.

U septembru ove godine otpočela je nastava o reproduktivnom zdravlju, u okviru projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Ovaj projekat se realizuje u deset srednjih škola na teritoriji Vojvodine, a izučava se u gimnazijama u Zrenjaninu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Pančevu, ekonomsko-trgovinskim školama u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, srednjoj stručnoj školi „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu i srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu. Predavači su studenti završnih godina medicine i psihologije Univerziteta u Novom Sadu.

Bilo je pitanja kako sve izgleda u praksi, kakve su reakcije učenika, a kakve roditelja i profesora. U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju mišljenja vršnjaka su uglavnom pozitivna, jer misle da je ideja pozitivna i veoma korisna, a mogu i da se šale na račun predmeta.

„Svi profesori su veoma zadovoljni, zato sto smatraju da je važno da deca dobiju informacije na ovu temu, a pored toga su srećni što škola dobija ovakav vid promocije. Roditeljski savet je podržao ideju, što pokazuje da dosta roditelja smatra ovo potrebnim, a nekima sigurno predstavlja olakšanje što neće oni morati da razgovaraju o tome sa svojom decom. Čas je baziran na interaktivnoj nastavi i pored klasičnog predavanja, profesori se interesuju da vide koliko deca zapravo već o tome znaju. Generalni zaključak je da su osnovne stvari poznate.”, rekao je Stefan Nonković, predsednik učeničkog parlamenta Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdao je udžbenik pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, čije su autorke prof. dr. Aleksandra Kapamadžija, prof. sci. Marija Zotović, doc. dr Snežana Ukropina i prof. dr Dušanska Dobanovački i dr Lidija Turo. Udžbenik, čije je delove moguće pronaći na internetu, podigao je dosta medijske prašine. Oni koji su protiv kao svoje argumente uglavnom navode da je udžbenik napisan tako da „podstiče urušavanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti“, kao i da „plasira izopačene stavove pod uticajem LGBT lobija“ (Portal Srbija).

„Protivim se seksualnom odgoju u školama jer seks je zabavniji, prljav i grešan.“ – Florens King

Pokret Dveri je jasno stavio do znanja da je protiv ovog projekta time što je tekstom člana Rukovodstva Pokreta Dveri Jugoslava Kiprijanovića otvorio borbu i započeo kampanju protiv uvođenja pilot projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju”. Dveri ne odobravaju ovaj projekat, tvrdeći da predstavlja “novi totalitarni teror nad porodicom i njenim vrednostima”. Ipak, smatraju da deca treba da nauče o prirodi svoga tela i da steknu reproduktivno obrazovanje, ali “na zdrav način, kroz stabilnu i zdravu porodicu”. Reportažom iz Nemačke su pokušali da naglase šta bi moglo da se dogodi ukoliko bi projekat zaživeo i kod nas.

Da podsetimo: Otac je završio u zatvoru jer je ćerki Meliti odobrio da izbegne časove seksualnog vaspitanja. Od nastavnika ove škole bila je uvek hvaljena zbog svog izrazito pozitivnog ponašanja. Međutim, kada je seksualno obrazovanje uvedeno u ovu osnovnu školu, Melita napušta učionicu, jer se ne oseća prijatno suočena s ovom temom. To njeno ponašanje je razumljivo, inače, poslednji incidenti iz Borkena (Borken), gde je 27.06.2013 osam učenika 6. razreda kolabiralo, jer su suočeni slikama genitalija, tačnije sa otvorenim pornografskim materijalima! Melita je zatim, posle sastanka sa školskom upravom, nasilno odvedena u učionicu i tako primorana da prisustvuje času. S obzirom na činjenicu da u nemačkim školama postoji alternativna nastava za nekonfesionalnu decu ili decu islamske veroispovesti, postavlja se pitanje zašto je obavezno prisustvo ovim nakaradnim predavanjima? Čitav slučaj je završio pred sudom, a otac devojčice u zatvoru. (izvor Dveri)

U nekim evropskim zemljama, poput Švedske, Danske, Finske i Belgije, nastava ovog predmeta uspešno se realizuje već desetinama godina. Posebno je reprezentativan primer Finske, kao zemlje u kojoj je jednom prilikom na godinu dana ovaj predmet ukinut, što je kasnije rezultiralo blagim skokom krivulje koja ilustruje godišnju stopu abortusa. Mišljenje smo zatražili i od OBESSU-a (Organizing Bureau of European School Student Unions), krovne organizacije srednjoškolskih unija Evrope, koja je najviše predstavničko telo srednjoškolaca i srednjoškolki u evropskim, pa i svetskim okvirima. Članovi Upravnog odbora organizacije Luk Šor i Dejan Bojanić prokomentarisali trenutnu situaciju.

„Mnogi obrazovni sistemi u Evropi prepoznali su važnost seksualnog obrazovanja i ono je u nekim zemljama prisutno već godinama. OBESSU veruje da kvalitetno seksualno obrazovanje omogućava mladim ljudima da dobiju informacije, a sa njima i da steknu samopouzdanje da donose samostalne odluke, koje nisu uslovljene predrasuadama o rodu i polu, kao ni homofobijom. Gde god postoji problem sa dostupnošću informacija, trebalo bi da postoji i snažan pritisak da se seksualno obrazovanje uvede i implementira u školama.“, rekao je Luk Šor, član Upravnog odbora OBESSU-a.

„Jedan od mnogih pozitivnih primera je onaj u Belgiji – seksualno obrazovanje u ovom obrazovnom sistemu nema za cilj samo da pruži mladim ljudima informacije o fizičkom zdravlju i biološkim činjenicama, već i da kod njih razvije emocionalnu stabilnost i osećaj za ravnopravnost. Ono što dodatno utiče na kvalitet predmeta je uključenost nevladinih organizacija, a njihov doprinos ogleda se u obezbeđivanju raznih materijala i priručnika, sprovođenju kampanja i obogaćivanju čitavog sistema inventivnim metodama rada. Zahvaljujući tome, flamanski obrazovni sistem spada u jedne od najrazvijenijih u Evropi.“ rekao je Dejan Bojanić, član Upravnog odbora OBESSU-a.

Na pitanje kakve je efekte dalo uvođenje seksualnog obrazovanja u škole u Hrvatskoj, ministar prosvete Hrvatske Željko Jovanović odgovorio je: „Odlične. Ovih dana smo imali prikaz analize spoljnog vrednovanja koji je radio Nacionalni centar za spoljno vrednovanje. Ogromna većina učenika i nastavnika je izrazila zadovoljstvo programom i načinom na koji se sprovodi. Želimo da stvorimo generacije učenika koji će ceniti sebe, a tako i svoje vršnjake, nastavnike, roditelje, da preventiramo nasilje, huliganizam i da omogućimo odgovorno polno ponašanje. To sve znači da ćemo imati zdravije pojedince, a onda i zdravije društvo u celini.” (izvor Blic)

Srbija je i dalje na neslavnom vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća. Dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 5.000 devojaka starosti između 15 i 19 godina zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete. Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine. Činjenica je da nije baš najbolje do sad bilo bez seksualnog obrazovanja. Adolescenti su uglavnom potrebne informacije tražili od prijatelja ili putem internet, što nije najsigurniji način za tačno informisanje. Ostaje nam samo da sačekamo rezultate projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju”.  


Međutim, da li smo mi kao država spremni na tako nešto i da li srpska deca imaju izdržljiviji stomak od one u Nemačkoj?

 

Izvor je: Uperi prstom

Autorke teksta su: 

Jovana Georgievski i Marija Gavrilović

 

Najnovije