Mingl kutak arhiva

Oni vole svoj posao (šifra: HARP bicikl)

Oni vole svoj posao (šifra: HARP bicikl)


Svi znamo priče o strašnim poslovima koji nas čekaju po završetku školovanja, o dugačkom radnom vremenu, stresu i nezadovoljstvu. Međutim, ovo je nešto sasvim drugačije. Ovo je priča o mladima, jedna od onih priča koja dokazuje da možete biti ispunjeni i zaljubljeni u ono čime se bavite.

Nikola, Dušan i Vladan oduvek su bili zaljubljenici u ekstremne sportove. To je jedna od mnogih stvari koja ih je spojila, prvo kao prijatelje, a zatim i kao partnere. Takva jedna ljubav prerasla je u poslovni projekat.

Pre nekoliko godina, šetajući kroz Beč, Nikoli su privukli pažnju neobični, jednostavni fixed gear bicikli, koji nemaju kočnice, a pedale su direktno povezane sa zadnjim točkom. U Srbiji ih još niko nije proizvodio. I naravno da se dosetio da napravi nešto slično. 

Na putu do kuće ideja se formirala, rasla i konačno sazrela. Mingl je popričao sa ovim mladim momcima i evo kako oni opisuju kreativni proces koji ih spaja.

Od ideje do realizacije:

"Razmišljao sam i proučavao po internetu principe po kojima se izradjuju ti bicikli, otkrivši da je to potpuno novi trend koji su zvali "Fixie kulturom". Odlučio sam da napravim prvi fixed gear bicikl u Srbiji. Pre nego što sam započeo izradu trebalo mi je još ljudi, odmah sam se setio Dušana, koji je delio ljubav ka biciklizmu, i Vladana, koji je bio izvrstan mehaničar. Bez razmišljanja su prihvatili ideju. Ubrzo smo obradili stari Torino, od kog je kasnije, uz mnogo rada i truda, nastao fixed gear bicikl. Nakon uspešno završenog prvog bicikla krenuli smo u potragu za novim dizajnom. Problem je bio nabavljanje ramova. Tada smo došli na ideju da koristimo ramove starih bicikala, koje su ljudi bacali. Naš moto je da "sve ima svoju svrhu" pa čak i zaboravljeni dvotočkaši kojima smo davali novo ruho i nov “život”. - priča Nikola. 

Kako nastaje jedan HARP bicikl?

Prvo biramo odgovarajuci ram za musteriju, tačnije, veličinu rama, radimo na dizajnu i zatim se bicikl sklapa. Kupac sam bira delove i dizajn koji želi. Svaki od ovih bicikala je unikat.

Kako ste izabrali ime HARP, i šta ono znači?

Do imena smo došli spontano. Imali smo ideju o više naziva, ali smo se na kraju ipak odlučili da to bude HARP. To bi u prevedenom smislu značilo harfa. Sam ram bicikla nas je podsećao na ovaj grčki instrument. Dušan je poradio na tome da dobijemo jedinstven izgled logotipa naše firme, koji sada krasi prednji deo svakog bicikla.

Koja je ideja koju biste želeli da propagirate?

Ono na šta želimo da skrenemo pažnju jeste pre svega biciklizam, kao vrsta rekreacije, zdravog života i prevoznog sredstva koje nikada neće izaći iz mode. Uostalom, samom reciklažom već pomažemo očuvanju životne sredine, a zatim i vožnjom. Ne smemo zaboraviti da bicikli ne narušavaju našu okolinu. I zaista smatramo da je bitno sačuvati dizajn i jednostavnost bicikala, ali i očuvati ovaj zanat radom po principu starih majstora. Danas se ručni rad i zanat slabo cene.

--

Nikola, Dušan i Vladan uvek biraju kvalitet pre kvantiteta, te stvaranju svakog novog dvotočkaša posvećuju mnogo pažnje i ljubavi. Rezultat toga su neobični i jedinstveni bicikli koje je užitak voziti.

Možda ćete pomisliti, da je ovo izuzetak koji potvrđuje pravilo, ali da li je stvarno tako!? Danas, više nego ikada pre, imamo mogućnosti da budemo srećni, sve nam je na dohvat ruke, i jedino što je potrebno za ostvarenje je rad, želja, ideja i, najbitnije, neizmerna ljubav.

Ukoliko želite da saznate još o HARP biciklima posetite fejsbuk stranicu.

Autorka je Vladislava Mrčela.
Fotka: Nikola Miljkov

Najnovije