Mingl kutak arhiva

"Pored mene" - ovaj film već gledaš

"Pored mene" - ovaj film već gledaš


Da li se sećaš filmova "Šejtanov ratnik" i "Šišanje"? E pa vidiš, njih između ostalog povezuje jedna stvar, to jest jedan čovek - Stevan Filipović, mladi reditelj koji je nedavno snimio treći film koji će ti sigurno biti zanimljiv. 

Film "Pored mene" prikazuje odnose grupe gimnazijalaca koji ostaju zaključani jednu noć u školi, lišeni mobilnih telefona i interneta. U takvoj situaciji, oni po prvi put osobe pored sebe gledaju drugim očima, skidajući sloj po sloj predrasuda sa kojima su živeli i rasli. Tema je i generacijski jaz između njih i njihove profesorke istorije Olivere, koja na sve načine pokušava da im se približi i uspostavi nekakvu komunikaciju sa takozvanom otpisanom generacijom. 

Scenario za film je nastajao više od godinu dana, i svi mladi glumci su bili integralni deo tog procesa. Kroz seriju razgovora, proba i jedne velike radionice koja je održana u Vojvođanskom omladinskom centru, u septembru 2013. godine, u organizaciji Centra E8, oblikovane su biografije likova koje su u velikoj meri inspirisane ličnim pričama glumaca u filmu, ili njihovih poznanika i prijatelja, kao i ispovestima tinejdžera koje je filmska ekipa pronašla na internetu. Ovo znači da su mladi glumci zapravo bili stavljeni u poziciju ko-autora, i da im je pružena prilika da u film donesu sve aktuelne teme i probleme svoje generacije.

Važno je da pogledaš film i zato što, pored priče o generacijskim razlikama i o metodima edukacije, on govori o digitalizaciji komunikacije među mladima i njenim posledicama. Takođe se bavi neizbežnim nasiljem u školama (fizičkim, verbalnim, digitalnim...) i problemima diskriminacije među mladima, kao i temama empatije, ljubavi i bliskosti.

Ipak, moraćemo svi da se strpimo jer "Pored mene" stiže tek krajem godine u domaće bioskope. Do tada pogledaj trejler koji je ne-ve-ro-va-tan:




Fotka je odavde.
 

Najnovije