Mingl kutak

Napokon! Stigla je aplikacija za brzo čitanje (FOTO)

Napokon! Stigla je aplikacija za brzo čitanje (FOTO)


Čitaš, skroluješ all/night long? Znamo, i mi ti radimo. A koliko brzo zapravo to radiš? Je l' čitaš uopšte e-knjige, da li tekstove na portalima čitaš do kraja ili samo prelaziš preko njih? Sve ovo te pitamo jer nam uskoro stiže aplikacija pod nazivom Spritz koja na zanimljiv način spaja tehnologiju i veštinu koja je važna za informisanje, pa i obrazovanje u širem smislu.

Spritz
ima zadatak da poveća brzinu čitanja teksta sa ekrana mobilnog telefona.

Sistem je razvila istoimena kompanija iz Bostona i za razliku od ostalih metoda brzog čitanja, ova tehnologija je jedinstvena i može da se nauči za pet minuta. Sve funkcioniše tako što na ekranu mobilnog uređaja prikazuje tekst reč po reč, na prostoru od samo 13 karaktera. To omogućava bržu izmenu reči jer uklanja vreme potrebno da korisnik očima prelazi preko teksta.

Kod klasičnog čitanja to je čak 80 odsto vremena u odnosu za 20 odsto potrebnih za shvatanje pročitanog. Dok su oči fokusirane na mali prostor ekrana, reči se mogu menjati brzinom od 250 pa do čak 1000 u minuti – i pritom će tekst biti pročitan sarazumevanjam. To je veliki napredak kad se zna da je prosečna brzina čitanja teksta oko 220 reči u minuti.

Pogledaj u nastavku kako funkcioniše ova aplikacija.

Ova linija teksta broji 250 reči u minuti:

Probaj sad da pročitaš 350 reči u minuti:

I konačno, ovo je krajnji cilj na koji treba da se navikneš- 500 reči u minuti:

 

Šta misliš, kakve su šanse da promenimo čitalačke navike na ovaj način?

Izvor: TechCrunch/Mingl
Fotka je odavde.

Najnovije