Mingl kutak

Otišao je pre tri decenije: Branko Ćopić

Otišao je pre tri decenije: Branko Ćopić


Jedan od naših najpopularnijih pisaca, čuveni Branko Ćopić napustio nas je pre tačno tri decenije i to skokom sa Brankovog mosta u Beogradu, 26. marta 1984. godine.

Ćopić je autor izuzetne popularnosti, neobično plodan, sa, za naše prilike, neverovatnim tiražima. Pritom, njegova dela su prevedena i objavljena na više od 30 jezika širom sveta. "Orlovi rano lete", "Magareće godine", "Bašta sljezove boje" su samo neki od poznatih naslova romana i pripovetaka koje smo detaljno upoznavali u okviru obaveznih školskih lektira..

Prvu književnu nagradu je dobio 1938. od Akademije sedam umetnosti za kratku priču, zatim Rakićevu nagradu iduće godine, potom nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

U Beogradu je posle rata bio glavni urednik lista "Pionir", a potom profesionalni pisac. "Pisanje za djecu za mene je najlepši posao, najprijatnija zabava i najbolji odmor. Kad završim jednu knjigu za djecu, ja se osećam tako veseo i raspoložen kao da se vraćam s neke velike majske svečanosti", rekao je on.

Pogledaj arhivski video snimak u kojem Branko Ćopić vrlo simpatično priča anegdote iz Drugog svetskog rata. I razmisli o još nečemu: Da li je publika koja ga sluša ona kulturna kakvu danas poznajemo, ili je takav humor u tom periodu bio prihvatljiv, interesantan i pre svega razumljiv svima, bez obzira na stepen završene škole na primer? Menjamo se..



Izvor: Blic/Mingl
Fotografiju smo našli ovde.

Najnovije