Mingl kutak arhiva

Dođi na festival ČitamЧиташ

Dođi na festival ČitamЧиташ


Koliko mi tapšemo inicijativama koji prerastu u festival! Bravo za mlade ljude iz ČitamЧиташ koji su umorni od knjiga na tržištu i koji žele da knjiške i dalje posmatramo kao jedan vrlo ozbiljan, osetljiv, (reći ćemo i: moralni) medijum koji nas povezuje.

Drugi Festival knjige ČitamЧиташ biće održan 21. i 22. juna na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Festival će otvoriti srpski književnik i slikar Mileta Prodanović, a raznovrstan program trajaće od 14.00 do 22.00 sata.

Centralna aktivnost festivala ČitamЧиташ je trampa polovnih, pročitanih knjiga, a posetioce očekuju brojne aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu. U okviru muzičkog programa na festivalu će nastupati Akustični duo iz benad Lisabon, Ivica, Jesenji orkestar, Horkestar, gudački kvartet Feliks Art i najmlađi učenici muzičkih škola. U toku večeri grupa Poezin izvodiće slem poeziju, dok će mladi pesnici iz organizacije ARGH! i pisci iz Blacksheep magazina čitati svoje radove. Biće izložene i fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu Knjiga. 

Pobednici foto-konkursa biće proglašeni na zatvaranju Festivala, a posetioci će imati priliku da vide i najbolje stihove nastale povezivanjem naslova knjiga. Za najmlađe posetioce biće organizovane radionice „Zavirite u svet Malog princa” i radionica „Cvrčak i mrav” na kojoj će mališani imati priliku da prave knjige od različitih materijala i ilustruju omiljene bajke. Tokom radionice „Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti“ ličnosti iz oblasti kulture posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. 
U okviru festivala biće izloženi zanimljivi eksponati iz Muzeja knjige i putovanja.

Festival ČitamЧиташ za cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava drugi put za redom, na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đođević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti. Festival se realizuje u okviru delovanja nevladinog, neprofitnog, nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Narodne biblioteke Srbije.

www.citamcitas.rs

Najnovije