Mingl kutak

Facebook: Svi će morati da pređu na "Messenger"

Facebook: Svi će morati da pređu na "Messenger"

Danas je sve čudno pa i to da velike kompanije kada žele da plasiraju novi proizvod ili uslugu, sve ređe obraćaju pažnju na iskustva drugih konkurenata jer su ubeđeni da će oni bolje “to nešto” predstaviti za razliku od drugih kojima to nije uspelo. To se odnosi i na gigante u čijem se vlasništvu nalaze aplikacije “Foursquare” i “Facebook”.

Uprkos činjenici da je donedavno "Foursquare" imao opciju da označiš svoju lokaciju (check-in-uješ se), po čemu je ova aplikacija prvobitno bila poznata, na poslednjoj verziji iste sve što korisnici mogu da urade je da se informišu o lokacijama na kojima se nalaze, bez ikakve druge mogućnosti. Sa druge strane, “check-in” opcija se sada može pronaći na sličnoj aplikaciji pod nazivom “Swarm” koja dolazi od istih tvoraca. Uprkos kritikama korisnika, iz kompanije koja je napravila obe aplikacije rekli su samo jedno: “Važan nam je profit i morali smo to da uradimo”.

Sveopšta pobuna zbog prethodno pomenute aplikacija nije mnogo uticala na Marka Zukenberga, vlasnika Fejsbuka da sa svojim timom dođe na istu ideju, i razdvoji servise unutar mobilne verzije fejsbuk aplikacije.

Svi mi, pored Vibera i Whatsapp-a, pišemo jedni drugima privatne fejsbuk poruke, zar ne? Postavlja se pitanje da li te poruke pišete preko mobilne aplikacije “Messenger” ili sve to radite u okviru aplikacije “Facebook mobile” koja objedinjuje sve. Podaci govore da se najveći broj korisnika najpopularnije društvene mreže i dalje opredeljuje za jednu aplikaciju u okviru koje se nalazi sve, pa i chat opcija. Razlozi su razni, od onih da većina i dalje koristi prosečne mobilne telefone sa nedovoljnom memorijom, zbog čega ne mogu da imaju mnogo aplikacija, do tih da ne žele da odvajaju servise komunikacije jedne te iste društvene mreže. To ima smisla, zašto bi uopšte razdvajali aplikaciju za chat, kad sve jednostavno može da bude u jednoj, kao do sada?

Međutim, iz Fejsbuka poručuju da će zbog “efikasnije i pouzdanije” komunikacije, Android i iOS korisnici morati da pređu na zvanični “Messenger” ukoliko žele da se dopisuju sa svojim fejsbuk prijateljima, i ne samo sa njima, već sa svim ljudima iz imenika. U prevodu, “Facebook” želi da postane nova free-message platforma baš kao što su Viber i Whatsapp (koji se neko vreme već nalazi u njihovom vlasništvu). Opet dolazimo do istog, razlog je- PROFIT.

Ako još nisi instalirao aplikaciju “Messenger” i sa društvom komuniciraš putem zvanične “Facebook mobile” aplikacije, sigurno ti se desilo da u nekom trenutku dobiješ poruku “kako bi trebao da instaliraš preporučenu aplikaciju jer se chat opcija uskoro gasi na zvaničnoj aplikaciji”. U ponedeljak je svima poslat mejl u kojem se poziva da se instalira “Messenger”, što su dobili i korisnici u Srbiji.

Korisnici širom sveta su pobesneli jer ne mogu da daju logičko objašnjenje zbog čega kompanije donose ovakve odluke, posebno “Facebook” koji zarađuje nezamislivo mnogo od reklama i sličnih izvora.

Razdvajanje aplikacija je, kažu, deo strategije koji pomaže korisnicima, međutim, utiska smo da to uopšte nema veze sa nama, već da isključivo gradi novi sistem uz pomoć kojeg će se uvećati zarade na “besplatnim” servisima.

Što se tebe uopšte ovo tiče? Pa moraćeš da instaliraš dve aplikacije koje su nedavno bile u jednoj. To znači: više memorije, navika na novu aplikaciju, i još jedan u nizu messengera koji će morati da pronađe primenu u tvom mobilnom uređaju. Je l’ nije dosadno i naporno?

“Facebook” je takođe izdao saopštenje po kojem će korisnici ipad-a i android tableta još neko vreme imati jednu aplikaciju, ali vrlo uskoro će i oni biti usmereni (čitaj: prisiljeni) da koriste “Messenger”.

Fotka je odavde.

Najnovije