Mingl kutak arhiva

Uskoro počinje VREVA 2014.

Uskoro počinje VREVA 2014.

U Beogradu od 10. do 13 septembra, ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta  postaće pozornice i bine, galerije i podijumi, govornice i razgovornice bez zidova, bez prepreka, bez ograda - otvoreni za sve.

Redovni čitaoci magazina Liceulice znaju za koje se vrednosti njegovi autori zalažu i koje sve vrste i oblike aktivizma promovišu i podstiču. Vreva festival je nastao u saradnji magazina Liceulice i mnogobrojnih partnera okupljenih u svojevrsnoj i jedinstvenoj Platformi aktivizma. 

Festival Vreva je posvećen pre svega kulturnom aktivizmu. Ovaj festival kroz mnogobrojne programe u gotovo svim umetničkim formama nastoji da afirmiše, ohrabri i podstakne aktivizam u umetnost, angažovano  stvaralaštvo, preduzimljivost i brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji, humanost, solidarnost i filantropiju, jer zadatak umetnosti je da teši zaboravljenje, ali i da pokrene ravnodušne.

Ulica je mesto njihovog otpora.

Vreva Festival objedinjuje tri ključne vrednosti za koje se Liceulice kao projekat zalaže: ulica (javni prostor i javni interes), ljudska prava i angažman u umetnosti. Festival će biti realizovan kroz više programa koji će se, kao i na svakom uličnom festivalu, dešavati mahom simultano, na otvorenom i u srcu grada.

Posetioci će ovaj festival moći da dožive kroz izložbe, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine „razgovore u parku“, performanse, ulične igre i zanimacije na neočekivanim mestima. Osnovna ideja festivala je da umetnost izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene.

Kreativno do promena!

Može li umetnost da govori o nepravdi, diskriminaciji, siromaštvu, isključenosti, o uzurpaciji javnog prostora, o diskriminaciji, o zloupotrebi javnog interesa, o pohlepi i neodgovornosti. Može, mora i hoće! Vreva festival će uz pomoć učesnika, gostiju, namernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mešavina različitosti - od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta! Jer ova Vreva nije samo neobavezno muvanje, ona je angažovana, hrabra i drugačija.  

*Ulični Festival aktivizma - Vreva organizuje LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Evropske fondacije za kulturu i Fondacije Prince Claus, a u partnerstvu sa organizacijama Yustat Centar, Kulturni centar Beograda, Francuski Institut, Tačka komunikacije, Smart Kolektiv, Ministarstvo prostora, i mnogim drugim. Istoimeni festival, sličnog koncepta, prvi put je realizovan 2012. 

Pogledaj aktivnosti Festivala Vreva na fejsbuku.

Najnovije