Mingl kutak arhiva

10 omiljenih nemačkih univerziteta

10 omiljenih nemačkih univerziteta

Nemačka je jedna od najprivlačnijih zemalja za studente iz inostranstva. Ta evropska država je na samom vrhu kada se posmatraju nacije u kojima se ne govori engleski. Koje univerzitete najčešće biraju strani brucoši?

10. mesto – Kelnski univerzitet
U ovoj obrazovnoj ustanovi školska godina počinje karnevalom, jednom od najvećih žurki u Nemačkoj. Studente mami i opušteni način života, i blizina drugih evropskih velegrada – do Amsterdama, Brisela i Pariza vozom se stiže za nekoliko sati.




Kontakt: http://www.uni-koeln.de/

9. mesto - Geteov univerzitet u Frankfurtu
Ovaj univerzitet nosi ime legendarnog Johana Volfganga fon Getea. Frankfurt sa svojim neboderima i sedištima mnogobrojnih banaka i firmi podseća na američki Menhetn – i nudi veliko bogatstvo i raznolikost kultura.



Kontakt: http://www.uni-frankfurt.de/en

8. mesto – Univerzitet Duizburg-Esen
Ovu instituciju pohađa oko 37.000 studenata, što ga čini jednim od najvećih škola unutar nemačkih granica. Univerzitet je nastao 2003, spajanjem visokoškolskih ustanova gradova Duizburg i Esen u Rurskoj oblasti.



Kontakt: https://www.uni-due.de/en/

7. mesto - Univerzitet u Hajdelbergu
U ovom srednjovekovnom gradu nalazi se najstarija visokoškolska institucija u Nemačkoj. Univerzitet je osnovan 1364 godine, Samo ta činjenica dovoljna je da se privuku strani studenti – a mame ih i lepote čuvenog jezgra starog grada.



Kontakt: http://www.uni-heidelberg.de/

6. Humboltov univerzitet u Berlinu
Još jedno istorijsko mesto, na kome su diplomirale istorijske ličnosti kao što su Oto fon BIzmark, Hajnrih Hajne ili Robert Koh. Njihovi uspesi utemeljili su reputaciju ovog univerziteta.



Kontakt: https://www.hu-berlin.de/

5. mesto - Tehnički univerzitet u Berlinu
I dalje smo u prestonici Nemačke. Ona nije samo mamac za turiste, već i buduće akademce. TU Berlin nudi renomirane studije za inženjere, ali važan faktor su i relativno niski troškovi života u Berlinu – kada se uporede sa drugim evropskim metropolama.




Kontakt: http://www.tu-berlin.de/

4. mesto - RWTH Ahen
Nemački grad Ahen nalazi se blizu granice sa Belgijom i Holandijom. U njemu je lociran i najveći tehnički univerzitet Nemačke poznat pod skraćenicom RWTH (Rajnsko-zapadnovestfalijska visoka tehnička škola). Njihov moto je „osmisliti budućnost“ što se u ovoj školi sprovodi u delo.




Kontakt: http://www.rwth-aachen.de/

3. mesto - Tehnički univerzitet u Minhenu
Pokrajinska prestonica Bavarske ima dva prvoklasna univerziteta: najpe vam predstavljamo Tehnički univerzitet u Minhenu. Gotovo svaki peti student u toj školi potiče iz inostranstva, po podacima za 2013.



Kontakt: http://www.tum.de/

2. mesto - Univerzitet Ludvig-Maksimilijan
Mihen može da se pohvali i još jednim renomiranim univerzitetom: Ludvig-Maksimilijan je jedan od najstarijih i najčuvenijih institucija te vrste. Tamo je studiralo 34 nosilaca Nobelove nagrade. Šarm Minhena i visok standard života doprinose popularnosti njegovih univerziteta.



Kontakt: http://www.en.uni-muenchen.de/index.html

Na vrhu tabele: Slobodni univerzitet Berlin
Slobodni univerzitet osnovan je 1948, sa sedištem u zapadnom sektoru Berlina. Ime aludira na sukob Istoka i Zapada – za razliku od Humboltovog univerziteta u Sovjetskoj zoni –„Fraje univerzitet“ bio je deo „slobodnog sveta“. I ova institucija spada u najprestižnije univerzitete u zemlji.



Kontakt: http://www.fu-berlin.de/en/

Najveći broj stranih studenata stižu iz Kine, Rusije i Austrije, i njihov broj raste. Procenjuje se da je Nemačka trenutno domaćin za nešto manje od dvesta hiljada budućih akademaca iz inostranstva. Po podacima za 2012, strani studenti troše 749 evra mesečno da bi spojili kraj sa krajem. Studiranje na državnim univerzitetima u toj zemlji je besplatno, ali su troškovi života prilično visoki u poređenju sa istočnom Evropom. A ipak, Nemačka privlači mlade iz celog sveta.

Ako se interesuješ za studije u Nemačkoj, kontaktiraj srpsko predstavništvo Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) jer ti oni mogu pomoći i posavetovati te.

IZVOR: DW/MINGL
Fotka je odavde.

Najnovije