Mingl kutak

Festival B tour: Posle Berlina - Beograd

Festival B tour: Posle Berlina - Beograd


Ovogodišnji partnerski grad B_Tour Festivala iz Berlina biće Beograd, i to u period od 26. do 28. septembra. U ovih nekoliko dana na više različitih lokacija Beograd će dobiti svoje izdanje ovog festivala zahvaljujući domaćim ali i inostranim gostima koji će učestvovati u kreiranju njegovog programa.

Saradnjom organizacije 80|10 iz Beograda, koja se bavi projektima iz oblasti kulture-izvođačkih i vizuelnih umetnosti, muzike i dizajna i B_Tour Festivalom iz Berlina nastalo je setelit izdanje B_Tour-a u Beogradu kojim se promovišu i u isto vreme preispituju specifičnosti Beograda (i Srbije) kao i lokalne umetničke scene. 

B_Tour je organizacija iz Berlina koja se bavi vođenim turama-kao-umetničkim-strategijama, ali je i platforma koja postoji za organizacije, umetnike i građane radi kreiranja mreže, saradnje i razmene ideja o gradovima u kojima živimo. Ovakav okvir može da obezbedi plodno tlo za povezivanje publike i umetnika ali i pokretanje diskusija o urbanim sredinama u umetničkom svetu kao i van njega. Izabrane ture treba da provociraju stanovnike gradova da postanu aktivni učesnici u stvaranju prostora u kojima žive. "B_Ture" istražuju politiku javnog prostora, psihogeografije, ture kao umetničke strategije, kao i gentrifikaciju i društvene odgovornosti građana.

Karakteristike B_Tour-a 

B - jer nije A. Jer je alternativa narativu konvencionalnih obilazaka.
B - jer se radi o ličnim i Biografijama zajednice.
B - jer se probijaju granice između javnog i privatnog prostora. 

B_Tour omogućava interakciju između vodiča, publike i prostora. To nije spektakl niti obuhvata konvencionalne turističke "alternativne gradske ture". B_Tour teži suptilnom pristupu prema svomo kruženju. Ova suptilnost i predusretljivost rezultat je lične veze Vodiča sa prostorom (njegovog umetničkog istraživanja, obrazovanja, lokaliteta, interesovanjai sl.). B_Tour podstiče umetničko istraživanje u urbanim javnim prostorima primenom novih medijskih alata (tekstualne poruke, aplikacije, smart telefoni); suptilnih performativnih intervencija ili arhitektonskih i društvenih diskursa. 

Program B_Tour-a 

U okviru programa okviru programa koji je uvršten u ovogodišnjiprateći program 48. Bitef festivala zainteresovani će imati prilike da upoznaju drugačiji Beograd kroz autorske umetničke ture Milene Putnik (Privremeni vidikovci), Nele Milić (Obrnuta kartografija - mapa sećanja Vračara), Miloša Tomića (Nepoznati ljubavnik: Ljubavna tura Donjeg Dorćola), Nine Todorović i Predraga Terzića (Kafa Dobra Red Dugačak), Dragana Strunjaša (B-B), Tačke Komunikacije (Zvučna mapa Dorćola), Geta Gerile (Audiowalk: Savamalakao i ture umetničkih kolektiva i autora koji dolaze iz Nemačke, Velike Britanije, Rusije i sa Filipina. 

U saradnji sa 55. Oktobarskim salonom, na program će biti još jedna specifična tura kroz samu postavku ovogodišnjeg salona kao neka vrsta hidden track-a B_Toura.

Pored gradskih tura, B_Tour će imati zanimljive prateće događaje: jednonedeljni artist in residence istraživački program podržan od strane UK Parobrod za tri međunarodna umetnika, jednodnevnu radionicu u saradnji sa SCEN-om (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju) i Departmanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Nova Iskra dizajn inkubatora, kao i završni panel u Kc Rex na temu politike javnog prostora grada gde će se govoriti o društvenoj odgovornosti i pitanjima dostupnosti i participativnosti grada. 

Svi detalji kao i način na koji će građani moći da se prijave za ove ture u ograničenom broju biće naknadno objavljeni. 

Zvanično otvaranje biće u Pop-up prostoru Kulturnog centra Beograda 26. septembra u 19h. 

Više o B_Tour-u pronađi na www.b-tour.org kao i na zvaničnoj facebook stranici https://www.facebook.com/btourfestival?fref=ts 

Izvor: B92, Mingl

Najnovije