Mingl kutak arhiva

Preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je preporuke koje su proistekle iz dogovora sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) postignutog u petak, 10. oktobra 2014. koje se tiču finansiranja apsolvenata i produženja roka za završetak studentima koju su upisali studije akademske 2006/2007. godine. Ipak, bitnije je što je Ministarstvo dalo pravno tumačenje po kome školarina obuhvata naknade za redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža studentu. Ministarstvo smatra da redovne usluge moraju da obuhvate:

-    Sve oblike nastave predviđene studijskim programom,
-    Sve predispitne obaveze predviđene studijskim programom,
-    Najmanje dva izlaska na ispit,
-    Prijavu, izradu i odbranu završnog rada na svim nivoima studija.
-    Administrativne troškove za upis školske godine i overe semestra.

Dakle, dodatna naplata troškova studentima za redovne usluge je nezakonita i stoga bi visokoškolske ustanove trebalo da usklade svoje postupanje sa zakonom i obustave svaku nezakonitu naplatu troškova studentima.

Ipak, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, sama visokoškolska ustanova je ovlašćena da utvrdi šta smatra redovnim uslugama. Stoga je Senat još 2007. utvrdio da u redovnu uslugu ne ulazi izrada i odbrana završnog rada, kao ni administrativni troškovi za upis godine i overu semestra. Senat je prihvatio jedino da studentima fakulteti ne naplaćuju prve dve prijave ispita. Sve ostalo, uprkos preporukama Ministarstva će se i dalje naplaćivati.

Studentima ostaje da svoje eventualno nezadovoljstvo pokušaju da artikulišu kroz Studentske parlamente i u dogovoru sa upravama fakulteta, a mi vas na to ohrabrujemo.

Ipak, Ministarstvo vas poziva da se sa svojim predlozima, žalbama, primedbama i inicijativama obratite putem mejl adrese student@mpn.gov.rs .

Najnovije