Mingl kutak arhiva

Mitovi i istine o studentskom životu (ukratko)

Mitovi i istine o studentskom životu (ukratko)


Eh, fakultet. Neki ga upisuju iz želje za učenjem, neki zbog „papira“, neki zbog druženja, ali svi imamo određena očekivanja: nova ekipa, druženje, izlasci, neprospavane noći i spavanje na predavanjima. Ko zna, možda i nađemo ljubav među kolegama i koleginicama. Ali mnoga mišljenja koja su nam preneli sadašnji, bivši i večiti studenti nisu skroz takva kakvim su predstavljena, a nekad su i potpune neistine. Evo (ukratko) kako stvari stoje.

Žurki ima, ali...

...teško da ćeš imati vremena za njih. Mnogi brucoši prave istu grešku: pokušavaju da se provode što više mogu u što kraćem vremenu, i u svemu tome zaborave da je, zamisli, potrebno učiti (o tome više u nastavku). Takođe, dolaženje kući svaki dan u tri sata ujutru pravi haos u organizmu, remeti bioritam i uopšteno stvara nervozu i dekoncentrisanost.

„Mogu spavati na predavanju“ - možeš, naravno. Ali uzmi u obzir...

Prisutnost, ne kolokvijumi

Mnogi profesori, na svakom fakultetu, najviše cene prisutnost na predavanjima. Ne prisutnost u smislu „biti na predavanju“, već biti uključen u razgovor, pitati pitanja u vezi sa predavanjem i tome slično. Šta više, ima profesora koji na kolokvijum gledaju kao „probni test“, čisto da vide kako kome ide. Ali zato ispit nije za šalu.

Ispiti

Ovde stižemo do veoma bitnog dela: učenje. Ova stavka zavisi od studenta do studenta, i naravno predmeta, ali sve se svodi na jedno, a to je učenje. Ne treba ponavljati istu stvar dok prsti ne prokrvare od listanja, ali ne treba ni pročitati jednom pred ispit. U svemu se može naći balans, pa tako može i između učenja i života. Još jedna bitna stvar je izdvojiti ono bitno iz silnih knjiga i predavanja, i veliki broj studenata ima problem s time.

Skripte

Deliti je lepo, i svi se slažemo da je to bitno u društvu. Skripte se prenose „s kolena na koleno“ otkad je prvi student otkrio da je lakše izdvojiti pa učiti, nego pročitati knjigu od 600 strana, koja deluje kao da je napisana s namerom da zbuni čitaoca, skrećući s teme na svakom drugom pasusu. Ono što mnogi studenti ne rade, a veoma je potrebno, jeste proveravanje da li je skripta koju su pronašli na internetu zapravo dobro napisana. Postoje misteriozne skripte koje se dele već godinama, a imaju više grešaka od prevoda sa Gugl translejta. Svaka skripta može biti korisna, ali je treba prvo rigorozno ispitati.

Biti student nije tako teško. Naravno, kao i u svemu u životu, biće padova i uspona, ali vremenom se većina navikne, i na neki način zavoli taj studentski život. Na fakultetu se stiču radne navike i odgovornost. Stiču se i bitna i dugotrajna prijateljstva.

Ima smeha i plača, ljubavi i samoće, piva i vina...Ne znam više ni sam, spava mi se. Ovo kucam u tri ujutru nakon što sam se vratio sa žurke, i sada tobože treba da učim iz skripte koju je napisao korisnik Mica_SRB1989 na forumu Krstarica.  ikaMica_SRB1989 na forumu Krstarica. Pozdrav!

Autor je Đorđe Denda.

Najnovije