Mingl kutak arhiva

Sjajno! Ovo je font koji disleksičarima pomaže pri čitanju!

Sjajno! Ovo je font koji disleksičarima pomaže pri čitanju!

Christian Boer, grafički dizajner iz Holandije, dizajnirao je sasvim novi font namenjen ljudima koji imaju probleme pri čitanju. Ovaj font zvani Dyslexie osmislio je još tokom studija, za potrebe konačnog rada na Akademiji umetnosti u Utrehtu. Nakon što je diplomirao, Boer se potrudio da učlini ovaj font svima dostupnim, ne bi li skrenuo pažnju javnosti i medija na ovaj problem.

Disleksija je poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog koji nema nikakve veze sa nivoom inteligencije određene osobe kao što se obično veruje.

Dyslexie
font olakšava čitanje osobama koje pate od disleksije jer su konture slova iskrivljene, te je tako lakše razlikovati naizgled slična slova poput "p", "b" i "d".


Dokazano da danas oko 17% ukupne populacije pati od disleksije, što znači da je Boerov dizajn verovatno od revolucionarnog značaja. Dyslexie font može se skinuti sa oficijelnog sajta, a paketi zavise od namene. Tako možete naći paket za opštu upotrebu, za edukaciju i biznis varijantu, a svi paketi su dostupni za operativne sisteme Windows 8, 7, Vista, XP i Mac OSX. 

"Klasični fontovi dizajnirani su tako da ispune određene estetske kriterijume, pa zbog toga često sadrže određene karakteristike koje otežavaju čitanje", piše Boer na pomenutom sajtu. "Zato neretko dolazi do brkanja slova koja izgledaju previše slično, što disleksičarima predstavlja najveći problem".

Sada je dokazano da korišćenje Dyslexie fonta dovodi di pozitivnih rezultata. U ispitivanju iz 2012. godine u kojem je učestvovalo nekoliko stotina studenata iz Amsterdama utvrđeno je da ovaj font olakšava i ubrzava čitanje, te da ređe dolazi do zabuna i grešaka.

IZVOR: HAPPYNOVISAD

Najnovije