Mingl kutak arhiva

Kako se postaje srednjoškolac

Kako se postaje srednjoškolac
Laptop, sveska, olovka, knjige

Dragi budući srednjoškolci,

Ispred vas je sada vaš prvi veliki životni test, a samo je na vama sa kojim uspehom ćete ga proći.

Reći ćete "ćao" svim učiteljicama, nastavnicima, tetkicama, omiljenom domaru i pomalo strogom čuvaru. Poslednjeg školskog dana proslavićete kraj osmogodišnjeg školovanja i sve vaše misli usmerićete na prijemni ispit. Ako nas pitate, vaše misli već sada treba da su usmerene na pripremu prijemnog ispita, jer ispred vas stoji težak zadatak.

Mala matura za školsku 2015/2016 godinu polagaće se tri dana. Prvog dana polaže se srpski jezik, odnosno maternji jezik. Drugog dana polaže se matematika. Dok trećeg dana, učenike čeka kombinovani test – zadaci iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije. Sva tri testa nose maksimalno 30 bodova, dok svaki od testova nosi po 10 bodova maksimalno.

Pored bodova koje stičete polaganjem male mature, bodove takođe nosite i iz škole. Maksimalno bodova iz škole možete poneti 70.
Dodatne bodove možete dobiti ako ste tokom osmog razreda učestvovali na republičkim ili međunarodnim takmičenjima, makisamalan broj bodova koje možete imati sa takmičenja je 20.

Ukoliko želite da upišete neku od umetničkih škola, matematičku, fizičku ili filološku gimnaziju, polaže se poseban prijemni ispit, koji je iz stručne oblasti same škole. Učenici koji upisuju sportsku gimnaziju, oslobođeni su polaganja prijemnog ispita, umesto toga potrebno je da donesu potvrdu o ostvarenim sportskim uspesima.

Ali, da bi se željena škola i upisala, potrebno je dobro uraditi prijemni. Nekada vas samo jedan bod deli od željene škole, dakle svaki bod je važan. Zato je potrebno da na vreme nabavite zbirke za pripremu prijemnog ispita. Za svaki od tri testa postoji posebna zbirka sa po 450 zadataka poređanih na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Zbirke se mogu pronaći u knjižarama Prosvetnog pregleda, Zavoda za udžbenike, Službenog glasnika i u manjim knjižarama širom zemlje. Cene zbirki su sledeće: Zbirka za srpski ili maternji jezik je 270 dinara, Zbirka za matematiku 170 dinara, Zbirka za kombinovani test 160 dinara.

Kada su zbirke tu, onda je na vama da dobro zagrejete stolice. Ukoliko imate neke nejasnoće uvek možete pitati nekog od nastavnika iz škole. Takođe, postoje i online pripreme, koje bi mogle da vam koriste.

Ukoliko i niste baš najsiguniji u koju školu želite da idete i šta vas to najviše interesuje, mi vam savetujemo da uradite test profesionalne orijentacije. Test možete uraditi kod vašeg školskog psihologa, ali možete i pozvati Nacionalnu službu za zapošljavanje i raspitati se kada su njihova testiranja. Neke testove možete uraditi i online, ali mi vam ipak savetujemo da to uradite na nekom od gorepomenutih mesta.

Ostanite uz nas, potrudićemo se da vam damo sve potrebne informacije i da vam olakšamo upis u srednju školu. U narednom tekstu ćemo vas upoznati sa srednjim školama i obrazovnim profilima. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, pošaljite nam poruku na našoj facebook strani, a mi ćemo vam rado odgovoriti.

Autorka: Ana Radović    

Najnovije