Mingl kutak arhiva

Pred nama je 12. Noć muzeja - šta da očekujemo?

Pred nama je 12. Noć muzeja - šta da očekujemo?
poster sova noc muzeja

Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja održaće se u subotu 16.maja u gradovima širom Srbije. Dvanaesta Noć muzeja u Beogradu održaće se na oko 70 lokacija gde će biti organizovano više od 120 sadržaja, dok će i u ostalim gradovima biti pripremljen bogat sadržaj.

Decenija postojanja manifestacije ukazala je na potrebu šireg pristupa Noći muzeja kao i na uvođenje teme večeri koja ima za cilj da edukuje i ukaže na bitne istorijske, socijalne i kulturne trenutke. Tematski će ići u dva smera. Jedan se pridružuje  obeležavanju važnih godišnjica, dok će se drugi ticati edukacije najmlađih.

Program ove godine skreće pažnju na rat viđen očima civila, kao i na borbu protiv rata, reflektovanu kroz umetnost i stvaralaštvo onih koji su ostali kod kuće - rađali se, umirali, venčavali, radili, obrazovali decu, pisali pisma borcima na frontu, kao i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću.

 Novitet koje nam donosi ovogodišnja Noć biće Dečja tura koja će se ove godine posebno organizovati u okviru Noći muzeja u Beogradu. Centralna tačka na mapi Dečje ture ove godine je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koji samo u Noći muzeja postaje Dečji paviljon. Mališani će u predivnom ambijentu paviljona i hladu Kalemegdana moći da učestvuju u brojnim umetničkim radionicama u improvizovanim ateljeima. Očekuje ih putovanje kroz svet Lego kocki, neverovatno slikanje u pesku, radionica izrade maski ali i vezivanje pravih mornarskih čvorova. A da sve poprimi dodatan, bajkovito-fantastičan izgled, imaće priliku da prisustvuju pravoj Ludoj čajanci iz poznatog romana „Alisa u zemlji čuda“, koji ove godine slavi 150 rođendan.

Takođe, prvi put u Noći muzeja pridružuje se i Beogradska filharmonija koja specijalno za ovu priliku organizuje upoznavanje mališana sa filharmoničarima i njihovim instrumentima kroz edukativne muzičke radionice na kojima će najmlađi moći da se oprobaju.

Ovo je najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Više informacija o ovogodišnjem repertoaru možete naći ovde.

 

Autorka: Milica Danilov

Najnovije