Mingl kutak arhiva

Džoan K. Rouling: Fanstastika koja osvaja srca

Džoan K. Rouling: Fanstastika koja osvaja srca
telegraph.co.uk

  Danas ću vam predstaviti ženu koja je podarila život dečaku s kojim smo svi odrastali, Hariju Poteru. Njeno ime je Džoana K. Rouling.

  Džoana Mari, devojačko prezime Rouling, je engleska književnica, najpoznatija kao autorka Hari Potera.
Nakon što je završila fakultet u Eksteru, ona počinje da piše avanture Harija Potera uporedo sa svojim poslom u Amnesti Internešnel u Londonu. Početkom devedesetih, ona putuje u Portugal, gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i porođaja, vraća u Englesku i nastanjuje u Edinburgu. Roulingova tamo nastavlja da piše, a jedini prihod bili su joj privatni časovi i socijalna pomoć. 

  Njena prva knjiga u serijalu, Hari Poter i Kamen mudrosti, bila je pravi hit. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući i Britiš Buk Avard. Usledili su nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni princ i Relikvije smrti. Sve te knjige su bile bestseleri i prevedene su na preko šezdeset jezika. 

  2001. godine dolaze dodaci knjigama: Čudesne zveri i gde ih naći i Kvidić kroz vekove, a prihod od prodaje knjiga dat je u dobrotvorne svrhe.

  Prvu knjigu posle Hari Poter serijala, Roulingova je objavila tek u 2012. godini. To je bio roman za odrasle pod imenom Upražnjeno mesto. Ovaj roman je dobio mešovite kritike, ali je ipak postao bestseler. U roku od dve nedelje u Engleskoj prodato je više od milion kopija ove knjige. Kupovali su je nekadašnji ljubitelji Harija Potera i ljudi koji su voleli taj žanr. U ovoj knjizi je opisivanje isto tako šarenoliko kao i u Hariju Poteru, ali sa mnogo više tenzije i psihičkih lomova, problema i muka. Spletke su prisutne na svakom koraku, kao i dinamični likovi i njihove sumnje, želje i pohlepa.

  Sledeća knjiga koju je napisala je Zov kukavice, objavljena pod pseudonimom Robert Galbrejt 2013. u aprilu. Otkriveno je da je ona autor tek u julu iste godine. Ova knjiga je prva u serijalu koji će književnica nastaviti da objavljuje.

  Jedna od zanimljivosti vezanih za ovu autorku je da njena knjigao Hariju Poteru je bila dvanaest  puta odbijena od strane izdavačkih kuća, dok Blumsburi Pablišning nije odlučio da je objavi.

   Roulingova je jednom prilikom izjavila da joj je žao što je „ubila’’ jednog od likova u serijalu Harija Potera. To je Florean Forteskju. Ona veli da je on ubijen bez ikakvog razloga, a nameravala je da ga ubaci i u poslednju knjigu, gde bi on pomogao Hariju.

   Nedavno je Roulingova objavila priču u 1500 reči, gde je opisala 34-godišnjeg Harija Potera koji prisustvuje Svetskom kupu u kvidiču sa Hermionom i Ronom, kao i njihovom decom. Hari ima poneku sedu u kosi i misterioznu posekotinu na jagodici, dok Ronova kosa počinje da se proređuje. Iako je rekla da više neće biti nastavaka Harija Potera, ona piše kratke priče vezane za njega.

  Ova književnica je ostavila trag za sobom, i svi će je se sećati i nakon što ode. Njene knjige će postati slavne, i verovatno obavezni deo dečje literature, dok će se filmovi o Hariju Poteru smatrati klasicima. 



Autorka: Marija Jović 

Najnovije