Mingl kutak arhiva

Ushićenja i seta prvog septembra

Ushićenja i seta prvog septembra

            Završava se još jedan letnji raspust za mnoge đake. Prvi put posle 12 godina, ja ne očekujem prvi septembar sa nestrpljivošću.

Ta nestrpljivost je vrlo čudna. Istovremeno si neverovatno srećan i još neverovatnije tužan. Počinje škola, raduješ se jer te tamo čekaju drugari, željan si novog znanja, upoznaćeš neke nove profesore, a ti novi profesori će tebe upoznati sa nekim novim predmetima i novim saznanjima. Želiš da što pre otrčiš u školu i da svima sve ispričaš o tome šta si radio na ovom letnjem raspustu. Znaš da će tvoje gluposti biti mnogo veće od gluposti koje su drugi radili, pa tako znaš da ćeš sigurno biti najkul osoba bar neko vreme, dok ne počne trenutak za pravljenje školskih gluposti.

Dok te obuzima taj nalet sreće, shvataš da te, školske gluposti, neće moći ni da se uporede sa onim letnjim. Da, letnjim.. Već si pomalo tužan. Čekaju te obaveze, iako znaš da si vredan i jako dobar đak, ne voliš obaveze, a ko ih pa voli. Više nećeš moći da ustaješ u 10, da se izležavaš do 12, uz doručak u krevetu, za koji mama naravno ne zna i gledanje Sunđer Boba, koga si realno prerastao pre jedno tri leta. Ali.. Sunđer Bob je Sunđer Bob. Znaš da ne možeš da zoveš Mariju i Vasu da blejite ceo dan i smišljate gde idete to veče, jer ćeš sada morati da učiš. Ispuštaš težak uzdah. Završavaš poslednje pripreme za prvi dan škole, jer od samog početka moraš početi sa stavom najkul osobe.

Konačno je došao i taj prvi septembar. Viđaš sve te face koje si poslednji put video 28. juna, kada vam je razredna podelila svedočanstva i poželela lep raspust. Tog trenutka zaboravljaš onu setu koja te je mučila, jer je raspustu došao kraj. Jedino osećanje koje te u tim trenucima obuzima, je osećanje iskrene sreće. Počinje nova avantura.

Prvi septembar je bitan dan u životu svakog đaka, pa čak i onda kada to više nije.

Dugujem vam jedno objašnjenje. Ove godine ne očekujem sa nestrpljenjem prvi septembar, jer čekam prvi oktobar. No, kako prva ljubav zaborava nema, ne mogu propustiti značaj ovog datuma.

U ime svih na portalu Mingl, želim da vam poželim srećan početak nove školske godine. Potrudite se da od škole uzmete najbolje od onoga što vam ona nudi, a nudi vam puno, a jednom kad izađete iz nje, shvatićete zašto vam ovo govorim.



Autorka: Ana Radović

Najnovije