Mingl kutak arhiva

Kako naučiti novi jezik

Kako naučiti novi jezik

 
 Verujem da vas je ovaj naslov privukao jer bi svi želeli da znate bar još jedan jezik. 

 Kopala sam po internetu i našla neke savete, a daću vam i nekoliko svojih.

   Kao prvo, u učenju bilo čega – bilo da su to fizika, matematika ili jezik – nema prečica. Ne možete samo pročitati neku knjižicu ,,Kako sa malo truda naučiti taj-i-taj jezik’’ koju nađete na kiosku i reći da ste jezik naučili. Možda su te sveščice korisne kad se nađete u škripcu u nekoj stranoj zemlji, ali u pravom učenju jezika ne pomažu. To je zato što te knjižice imaju samo neke osnovne izraze i nekih dvesta reči koje možete da koristite uz neznatne varijacije.
To su rečenice tipa:

-Kako se zoveš/te?

-Koliko godina imaš/te?

-Gde je bolnica, restoran, prodavnica, park, ta-i-ta zgrada? itd.

I vi treba da uz pomoć svog novostečenog oskudnog rečnika komunicirate sa ljudima koji vas neće ni razumeti zbog nepravilnog izgovora? Nemoguće!   

   Zamislite, samo zamislite. Idete nekom ulicom i budete uvučeni u neku svađu protiv vaše volje. S jedne strane sredovečna žena koja kuka kako je povrće previše skupo, plus polupokvareno, a s druge strane magarački tvrdoglav amigo koji neće da prihvati njene žalbe. A vi ste tu bili samo slučajno, razgledali. I oni vas pitaju ko je u pravu. Vi nit’ znate u čemu je stvar, nit’ možete da ih pomirite. Možete samo da pobegnete glavom bez obzira nazad kući i razvijete strah od stranaca. Tako nastaju predrasude o ljudima iz drugih nacija. Vi ste u njihovim očima kukavica, a oni u vašim čudovišta ili kratkog fitilja.

   Zato sam ja spremila nekoliko saveta koji bi trebalo da vam pomognu.

   Najvažnije je imati na umu da:        

1.Nema prečica!
Sigurna sam da se ovo nikom ne sviđa, jer nas mrzi, ali tako je.

2.Moraš da voliš jezik koji učiš!

Ako ga ne voliš, džabe ti je sve. Ja sam pokušala da naučim nemački, ali nisam mogla u onoj meri gde bih mogla da ga koristim u svakodnevnom govoru. Znam kako se reči izgovaraju, brojeve i veći deo gramatike, ali džabe – neću da pamtim reči jezika koji mi lepo ne zvuči i da ga obnavljam da bih postala fluentna, neću pa neću.

3.Okruži se jezikom koji učiš!

Nađi pesme na tom jeziku, pevaj ih, zatim pokušaj da čitaš, nađi nekoga ko priča taj jezik i moli ga da ti pomogne dok ne pristane(oprez, neke osobe su tvrdoglave!);

4.Ne želiš obaveze? Ima načina!

Skini sa Google Play-a aplikaciju za neki jezik, njenu gramatiku, i reči, uči kada hoćeš.
Predlažem ti da pokušaš s aplikacijom Duolingo, koju možeš koristiti i sa kompjutera.

5. Gledaj serije, filmove ili crtaće na tom jeziku.

U početku sa subtitlovima na maternjem ili engleskom jeziku, a zatim bez njih;

6.Idi na kurs!

Nađi neki kurs, onlajn ili ne. Ima dosta njih koji su besplatni;

7. Zaljubi se u kulturu!

Biće ti još bolje ako naučiš nešto o kulturi zemlje čiji jezik učiš. Ja sam tako ruski zavolela, a i japanski (mada bi me neki ljudi nazvali weaboo-om zbog ove tvrdnje...)....

  To bi bilo ono najvažnije.

  Najbolje je da se udubite u to svim srcem i to zato što volite, a ne zato što morate. Snaga i motivacija da se u nešto ulaže napor prođu i koja god da je pozadina motivacije bila, čovek se umori. Međutim, kad nešto volite, pa se umorite, ta je ljubav već sama po sebi dovoljno jaka da vas pokrene da mu se u prigodnom trenutku vratite.

A zašto?
Vrlo jednostavno - zato što čini da se osećate dobro i ulepšava vam dane.

 Takva ljubav u nama je unutrašnji motor, nije utikač pored kojeg prolazimo i s kojim smo funkcionalni samo kad se na njega priključimo. 

 Radite na stvarima do kojih vam je stalo, negujte ljubav i ulažite u nju! Onda ona raste, pa sve postaje još bolje.
   

  I učite jezike. Jezici dobro dođu.
 

  
Autorka: Marija Jović

Najnovije