Mingl kutak arhiva

10 zanimljvosti o UAE

10 zanimljvosti o UAE

 

Na današnji dan, 2. decembra, pre tačno 44 godine, sedam manjih teritorija u jugozapadnoj Aziji udružilo se u federalnu državu. Novonastali Ujedinjeni Arapski Emirati taj dan proslavljaju kao Nacionalni dan. Čitajući to shvatila sam da gotovo ništa ne znam o tom narodu, kulturi i običaj ima osim da su pretežno muslimanske vere i da se tamo nalaze Dubai i Abu Dabi.

 Što više saznajemo o drugima, bolje se razumemo.
 
Kako se i ti ne bi suočavao/la sa sličnim kulturnim šokovimau budućnosti kao ja, odlučila samd a izdvojim deset zanimljivosti o Ujedinjenim Arapskim Emiratima i podelim ih sa tobom: 
 
1. Prvih deset godina nezavisnosti, Dubai i Abu Dabi su se, kao dva najveća emirata, borili oko stepena centralizacije. Na kraju su se dogovorili da predsednik živi u Abu Dabiju, a premijer u Dubaiju. 
 
2. Šibanje bičem je, po važećem islamskom (šerijatskom) zakonu, kazna za krivično delo usled načinjene preljube, predbračnog seksa, opijanja, verbalnog zlostavljanja, vožnje u pijanom stanju, pa čak i ljubljenja na javnim mestima. Uobičajeni brojudaraca bičem na koji se ljudi osuđuju je 80, ali za preljubu se izriče kaznaod 100 udaraca bičem za nevenčane ljude i kamenovanja do smrti za one u braku. 
 
3. Emiri su u islamskim monarhijama imali status koji je sličan statusu prinčeva ili kraljevića u evropskoj kulturi, a emirat je bila teritorija kojom su oni vladali, pa se do danas zadržao ovaj naziv. 
 
4. Pre nego što su se Dubai i Abu Dabi dogovorili da oforme uniju i pozvali ostalih pet emirata, bili su britanski protektorat (Velika Britanija se bavila njihovom odbranom i spoljnim poslovima). 
 
5. Islamski zakon zabranjuje kritikovanje vlade, njenih zvaničnika i članova kraljevske porodice kako se na taj način ne bi ugrozio ugled države. U suprotnom se oni koji prekrše zakon osuđuju na izdržavanje zatvorske kazne. 
 
6. Da bi žene mogle da polažu vozački ispit, neophodno je da dobiju dozvolu svojih muževa. 
 
7. Samooko 25% stanovništva su državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ostali su stranci koji su se tu nastanili uglavnom zbog poslova koji su povezani sa naftom. 
 
8. Relativno nov zakon zabranjuje psovanje prilikom dopisivanja preko aplikacije Whatsapp i kažnjava se novčanom kaznom od 68.061 dolara ili zatvorom. Aplikacija Viber još uvek nije dozvoljena. 
 
9. Homoseksualnost je takođe nezakonita. Godine 2013. jednom čoveku se sudilo zbog „gej rukovanja“. Različito seksualno opredeljenje se u Abu Dabiju kažnjivasa 14 godina,  a uDubaiju sa10 godina zatvora. 
 
10. U Emiratima se neradnim danima smatraju petak i subota.

 
Ako ti se ikada ukaže prilika da putuješ ili radiš u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nadam se da ćeš se setiti ovih, za nas neuobičajenih stvari, i da će ti oni biti od koristi. 

Autorka: Iva Pilipović 

Najnovije