Mingl kutak arhiva

Loši matematičari u zamci mladog profe

Loši matematičari u zamci mladog profe

Kada upitate nekog srednjoškolca koji mu je omiljeni predmet, sigurno vam neće reći matematika. Dobro de, ima i onih čijim venama teku sinus, kosinus, nepoznata x, binom kvadrata ili neki silni koreni, ali priznajmo, u manjini su. U današnjem razvijenom i ubrzanom svetu sve se može izračunati putem digitrona i svaka formula može se pronaći na guglu. Svima nam je poznato kakav je osećaj biti đak, ali da li ste se ikada zapitali kako je biti s druge strane katedre?

Joca – čije pravo ime ne smemo da otkrivamo zbog silnih prodecura i zakona – profesor je matematike u jednoj novosadskoj srednjoj školi. Još uvek je mlad i zelenkast što često znatno utiče na njegov autoritet, ali kako kaže, on se ipak ne predaje.

- Nekad mi je teško da uspostavim disciplinu jer nisam naučio da budem strog. Međutim, sa radnim iskustvom predavanje postaje lakše. Osim toga, nisam ni ja tako davno sedeo u đačkim klupama, pa mogu da predvidim nezgodne situacije i nađem izlaz – ispričao nam je on.

Đačke molitve i svi rituali koji se vrše pred proizvanje na tablu su nam svima poznati. Iako nam se čini da profesori uživaju da nas kinje, ni njima nije lako, pogotovo ne matematičarima. Većina nas smatra ih  demonima, makar sam ja tako gledala u svoju profesorku, a ne shvatamo da oni imaju težak zadatak - moraju da za tako zahtevan predmet zainteresuju  tinejdžere, što je nekada nemoguća misija.

Ali profesor Joca je našao način kako da animira svoje đake.

- Učenicima pokušavam da olakšam nastavu na više načina. Uz pomoć elektronskih fajlova prikazujem im kompletan postupak u zadacima koji nisu jasni, kroz razne vidove seminarskih radova trudim se da animiram učenike da sami istraže neku matematičku oblast i to naravno posle prezentuju pred drugovima – objasnio je profa.

Ali, kod nekih čak ni to ne pali.

- Ko nije zainteresovan ni za druge predmete, nije ni za matematiku. Nažalost, u današnje vreme ovo je jako česta pojava. Više ih interesuje šta se desilo na društvenim mrežama nego da prate nastavu. Iako je korišćenje mobilnih zabranjeno na času, profesor nema mogućnosti da to prati dok drži nastavu na tabli ili proverava izradu zadatka – žali se matematičar.

Međutim, da na časovima matematike može biti zanimljivo i zabavno, svedoči priča koje se profesor rado priseća.

- Dešavaju se različite komične situacije, ali jedna mi se posebno urezala u sećanje. Učenica prvog razreda je zadirkivala svog drugara na času. A ja mu predložim da je izvede na kolače i limunadu i da zajedno rade matematiku. I tako reše problem. Međutim, njegov odgovor me je ostavio bez teksta. Rekao je da će radije pojesti presan krompir i dobiti temperaturu, nego da izađe sa njom na kolače. Naravno, njih dvoje su se šalili i prasnuli u smeh, pa sam morao i ja  – takođe s osmehom na licu završava profesor Joca.

Na kraju smo se zapitali zašto Joca može da zainteresuje đake za matematiku, a mnogi profesori ne mogu. Nije hteo da nam prizna, ali nama je bilo jasno – još ga ne muči generacijska razlika.


Autorka: Anita Čolak 

Foto: pixabay.com 

Najnovije