Mingl kutak arhiva

Nije ni čudo što nemaš vremena za čitanje

Nije ni čudo što nemaš vremena za čitanje

U poslednje vreme ti treba više vremena da pročitaš neku knjigu? Možda to i nije tvoja krivica. Kako se ispostavilo, knjige su te koje treba kriviti: godinama postaju sve obimnije i obimnije.

Prema GalleyCat blogu, nove podatke koje dobijamo, stižu nam od Džejmsa Finlejsona iz markentinške agencije Verv. Finlejson je analizirao podatke iz više od 2,500 lista bestseler knjiga i tražio obrazac u broju stranica koji pokazuje obimnost knjiga. Jedan očigledan podatak je pronađen koji pokazuje da prosečne knjige danas imaju mnogo više stranica nego prosečne knjige iz 1999. godine. U stvari, prosečan broj stranica se, u poslednjih 15 godina, povećao za 25%. Koliko je u stvari 25% u stranicama? Finlejson kaže da knjige iz 1999. godine, u proseku, imaju 80 stranica manje nego današnje knjige. To je dosta dodatnog čitanja!

Finlejsonove analize su prvo objavljene u Flipsneku i nekim drugim publikacijama uz neka njihova zapažanja. Između ostalog, na primer, u Gardijanu su primetili da odabrane knjige, dobitnika Buker nagrade, su u poslednjih pet godina, teške 520 stranica. U tih 520 stranica uvrštena je i novela od 160 stranica, pa zamislite koliko obimne su ostale! A knjige prvih pet dobitnika ove nagrade su samo oko 300 stranica obimne.

Knjiga najnovijeg dobitnika, Merlona Džejmsa Kratka istorija sedam ubistava ima 700 stranica. To je, Merlone, 100 strana po ubistvu!



Prevod i adaptacija: Iva Pilipović

Najnovije