Mingl kutak arhiva

Minglografija: Džon Fante

Minglografija: Džon Fante

Džon Fante je bio američki pisac italijanskog porekla, koga je i sam Bukovski nazivao svojim bogom. Rođen je u Denveru, 8. aprila 1909. godine u porodici italijanskih imigranata. Kao dečak je pohađao više katoličkih škola u Bulderu, Kolorado, a kasnije upisao i Univerzitet u Koloradu. Godine 1929. Fante odustaje od fakulteta i seli se u Los Anđeles gde ostaje do kraja svog života. Neposredno pre ovog čina, počeo je sa pisanjem, tako da je ovo direktno uticalo na njegovu odluku da prestane sa studiranjem.

Njegova spisateljska karijera počinje kratkim pričama. Nakon mnogih bezuspešnih pokušaja da objavi svoja dela u poznatom časopisu "American Mercury", njegova priča "Altar Boy", konačno je ugledala svetlost dana. Zajedno sa pridošlicom, Fante je dobio i uslovljavajuće pismo od H.L. Menkena, izdavača, koje glasi: "Dragi gospodine Fante, šta Vi imate protiv pisaće mašine? Ukoliko prekucate ovaj tekst, biće mi drago da ga kupim. S poštovanjem, H.L. Menken".

Čitaoci se 1938. godine upoznaju i sa Arturom Bandinijem, omiljenim junakom Džona Fantea. Te godine izlazi roman "Čekaj do proleća, Bandini"; romantični i dramatični uvod u ovu sagu. Najpoznatije delo Džona Fantea je "Upitaj prah", koja je izdata godinu dana kasnije. Sem što je najpoznatije delo, ova knjiga je takođe i polu-autobiografskog karaktera. Ona govori o Arturu Bandiniju, mladiću američko-italijanskog porekla koji se bez ičega seli u Los Anđeles u pokušaju da ostvari svoj san. U to vreme, knjiga se prodavala veoma slabo, dobila je različite kritike i ubrzo prestala sa štampanjem.

Zbog ovog "neuspeha" Fante počinje da piše scenarije za holivodsku industriju. Nakon veoma kratkog vremena, postaje poznat i cenjen u ovom poslu, pa i često tražen. Ipak, ovo je bio posao kojim se nerado bavio, samo zbog toga što je donosio novac, koji drugim svojim delima nije mogao da zaradi.

Poznatiji romani ovog američkog pisca su i "Pun života" (1952), kao i Bratstvo loze (1977).

Pri kraju života, već 70ih godina prošlog veka, Fante je skoro apsolutno zaboravljen od strane javnosti. Ipak, i dalje je postojao određen broj ljudi koji se još uvek divili Fanteu i njegovoj knjizi "Upitaj prah". Jedan od njih je bio i čuveni američki pesnik Čarls Bukovski koji je obožavao Fantea i o tome javno govorio, time održavši popularnost ovog pisca.

Kraj Fanteovog života obeležio je dijabetes zbog koga je oslepeo, a zatim i amputirao obe noge. Na kraju, 8. maja 1983. godine, u svojoj 74. godini, Džon Fante umire, ali njegova dela kao da tek tada dobijaju zasluženi sjaj. Zbog toga, Džon Fante je zaživeo tek nakon što je umro, kada je dobio publiku, a njegova dela svetski značaj.


Autorka: Miljana Nikolić 

Najnovije