Mingl kutak

Čitanje smanjuje stres

Čitanje smanjuje stres

Naučno je dokazano da nas čitanje čini srećnijima i zdravijima. Čitanje knjiga nas čini opuštenijima, i tako se oslobađamo negativnih emocija, uključujući i stres. Samo šest minuta čitanja smanjuje stres za dve trećine! Smatra se efikasnijim u suzbijanju stresa i od šetnje, sporta, pa čak i od slušanja muzike.

Kada se naš mozak skoncentriše na čitanje  smanjuje se napetost u mišićima. Čitanje podstiče naš mozak na aktivni rad  i predstavlja dobar stimulus za maštu i kreativnost. Mnogi smatraju da je čitanje samo gubljenje vremena. Zašto pročitati knjigu kad možemo pogledati film? Zato što je naučno dokazano da nam upravo čitanje podiže raspoloženje.

„Istraživanje provedeno za Reading Agency pokazalo je da čitanje iz užitka čini puno više od samog poboljšanja obrazovnih rezultata. Jedna nedavna studija sprovedena na 4.000 odraslih pokazala je da čitanje iz užitka može pomoći u poboljšanju njihovog društvenog života i socijalnih veština.“

Ljudi koji redovno čitaju imaju više empatije za druge ljude, imaju više samopoštovanja i bolje spavaju. Dakle, pravac biblioteka! 



Autorka: Nevena Milošević

Najnovije