Mingl kutak arhiva

Polarnost čitanja

Polarnost čitanja

Izgleda da su muškarci ti koji  brže odlučuju da li im se neka knjiga dopada ili ne. Ovaj zaključak donet je nakon  istraživanja od strane Jellybooks-a . Studije su pokazale da muškarci ranije odustaju od knjige koja im odmah na početku čitanja nije zanimljiva. Istraživanje je sprovedeno na  grupi volontera koju su činile osobe oba pola. Takođe otkrivena je veza i između vrste knjige koja se čita, kao i veza sa brojem stranica koje su pročitane. Pa tako, muškarci odustaju posle manjeg broja pročitanih stranica od žena.

Na osnovu toga zaključeno je da žene češće od muškaraca daju šanse knjigama. Ukoliko je više ljudi pre toga pročitalo tu istu knjigu, veće su šanse da će čitaoci biti uporniji da je završe, bez obzira na pol. Verovatno, zbog radoznalosti i donošenja sopstvenog suda o tome da li je popularnost neke knjige opravdana. Mišljenje je da se tako mnogo očekuje od knjige, pa često sledi razočaranje. Jer, ono što se svidelo meni, ne mora da znači da će se svideti i vama, i obrnuto.

Veliki je izazov za pisce da privuku pažnju muškaraca. I svi ovi zaključci važe uglavnom za sve vrste knjiga. Mada, Rhomberg kaže da knjige o osećanjima, kao što su tuga,radost,gubitak,odnosi muškaraca i žena podjednako bivaju čitane i od strane žena i od strane muškaraca. 


Autorka: Nevena Milošević



Inspiracija

Najnovije