Mingl kutak arhiva

Dve Aljaske Andreja Gogoljeva

Dve Aljaske Andreja Gogoljeva

Andrej Gogoljev rodio se 1989. u sovjetskom gradiću Uralsku (severozapad Kazahstana). Danas živi u Podmoskovlju, studira književnost i radi kao urednik jednog ruskog onlajn magazina o književnosti i kulturi. 


Pre nepunih godinu dana objavio je knjigu Proverochnye slova. Naslov se odnosi na kod nas neprevodiv pojam - proverochnye slova (bukvalno: reči za proveru) podrazumeva porodicu reči, sistem u okviru koga se frekventnije reči koriste kako bi se proverilo pisanje onih manje frekventnih.

Ono što porodicu reči čini porodicom je zajednički koren.
Ono što tematski i stilski raznoliku zbirku stihova, proze i dramskih prikaza nastalih tokom prethodnih deset godina drži na okupu je autor.


'Treba graditi sebe. Dok se izgrađuješ, dok se tražiš, dok radiš na tome da iznutra rasteš i dok god slediš svoj osećaj, sve se ostalo oko tebe sklapa', kaže on.


Jedna od Gogoljevih tema su stvarni i izmišljeni svetovi; granice stvarnog i izmaštanog, na kojima se dodiruju život kakav priželjkujemo i život kakav nam se dešava.

Priredili smo dve pesme – Aljaska i (Njena) Aljaska [PDF].

'Ne mogu da tumačim Aljasku. Znam samo da sam bio mnogo zaljubljen kad sam je napisao, i mislim da tek sada počinjem da shvatam koliko mnogo. Stvarno sam tada imao ogromnu želju da negde odem, ali poenta nije u tome.
Tu je reč o svemu predivnom, što pokreće ovaj svet, pritom se ne trošeći i ne gubeći ništa od svoje lepote.
Aljaska je pesma o izmaštanom svetu. Čovek, naročito onda kada izgubi, intenzivno mašta o mestu gde je gubitak nemoguć.' 


Aljaska je bila geografsko-istorijski deo Ruske imperije. Posle Kolumbovog otkrića Amerike, Rusija je kolonizovala krajnji sever kontinenta, a ruske kolonije su postojale još u današnjoj Kaliforniji i na Havajima. Aljaska je 1867. prodata SAD-u za 7.2 miliona dolara (što ispada 5 centi po hektaru). Zaleđena i takoreći nenaseljena zemlja jeftino je prešla u američko vlasništvo, uz objašnjenje da Rusiju, usled udaljenosti, preskupo košta njeno održavanje. Na severnoameričkom kontitentu ostala je samo staroverska zajednica, koja se prethodno odvojila od ruske crkve i odabrala da živi u izolaciji.


Uskoro se ispostavilo da Aljaska obiluje naftom, gasom i zlatom, pa se kupoprodaja za Ruse pretvorila u kost u grlu. U savremenom poimanju, Aljaska je metafora za izgubljenu zemlju i mesto na kom utočište traže izopštenici (vidi: staroverci).


(Njena) Aljaska
nastala je tri godine posle pesme Aljaska. Kako se pitanja o kojima razmišljamo menjaju i sazrevaju u nama, tako 'muška' i 'ženska' Aljaska, obe iz istog pera, oslikavaju razvojni put jedne misliPredlažemo da ih pročitaš hronološki i posmatraš kao dve polutke jednog celog. 

Aljaska je – literarno i geografski – samo jedna. 






Priredila: Jovana Georgievski


 


 
 

Najnovije