Mingl kutak arhiva

Tetoviranje i reakcije roditelja

Tetoviranje i reakcije roditelja

Ako ti je ikad palo na pamet da se tetoviraš, a tvoji ti brane, ovo je tekst za tebe. Čak i ako ti ne brane, pročitaj svejedno, koristiće ti.

Dakle, imaš sve u glavi – ideju šta bi da tetoviraš, mesto gde hoćeš da tet čučne, čak znaš i kako se kreću cene i za koliko treba da opelješiš svoje i odradiš egzibiciju. Jedini problem koji imaš je protivljenje svojih roditelja. Ne dolazi u obzir, ni po koju cenu. Naravno, nemaš pojma zašto se protive i šta oni tebi određuju šta ćeš ti da radiš sa svojim telom.

Prvo, važno je da znaš da pišem iz ugla nekoga ko se tetovirao, tako da imam iskustva u ovome. A sad, vratimo se na protivljenje roditelja. Šta da radiš? Da li da budeš rebelde, istetoviraš se na kvarno i ćutiš dok te ne otkriju? Ili, da ćutiš, istrpiš protivljenje, čekaš da se ohlade i nadaš se pomaku ka drugačijem stavu? U suštini, nijedna od ove dve opcije nije dobra po tebe, a postoji naravno i treća opcija, koja je u sredini.

Treća opcija je sledeća. Najpre, pre upuštanja u ubeđivanje svojih da ne mogu da ti govore šta da radiš sa svojim životom (omiljena rečenica u argumentaciji prosečnog tinejdžera), prikupi dovoljno informacija o tetoviranju. Zašto je to važno? Važno je zato što u nastupu pred svojim roditeljima želiš da deluješ sigurno u svoju nameru i informisano o nečemu što njima deluje kao opasan i glup poduhvat. Dakle, moraš da saznaš apsolutno sve dobre i loše strane tetoviranja. Saznaj koje su opasnosti, šta može da se desi ako nešto krene po zlu (pu, pu), saznaj kako se tretira tetovirano mesto nakon tetoviranja, koja su iskustva i preporuke drugih koji su se tetovirali, i tako dalje. Dakle, raspitaj se o svemu pažljivo, nemoj da te mrzi. Ovo čak i ne radiš samo zbog njih, i tebi trebaju te informacije. Moraš da znaš koji higijenski preduslovi treba da postoje za tetoviranje (jok, pustićeš nekog da kopa po tvojoj koži kojekakvim neočišćenim iglama), kako izgleda proces tetoviranja odnosno šta se dešava sa tim delom kože, koje mesto na telu ima određene reakcije i šta može da se desi, da razmisliš da li je to mesto najbolje za tebe (i ovde uzmi u obzir sve svoje životne dobi koje dolaze, jer sigurno znaš da je tetovaža jednom za svagda, pa kad ti se na primer u trudnoći razvuče stomak, možda ta tetovaža neće biti tako lepa kao što želiš), i najzad kako se kreću cene, da ti neko ne naplati više u odnosu na ono što je normalna i prihvatljiva cena za uslugu, koju nude drugi tattoo majstori.

Roditelji uvek polaze od toga da su deca nedovoljno informisana, da žele nešto trenda i hira radi, i da nisu dovoljno svesni šta njihova odluka znači. Pokaži im da je drugačije, reci mi da šta sve znaš o tome, da znaš šta to znači u budućnosti, da sve činjenice držiš u rukavu. I naravno, neka tako i bude. Nemoj da tetoviraš nešto što za tebe ima trenutno značenje, jer eto juče se možda desilo nešto tako strašno važno, a onda shvatiš kroz nedelju dana da je to nebitno. Nemoj da tetoviraš nešto što ti neće ništa značiti za 10 godina i čemu se nećeš jednako diviti kao prvog dana. Reakcija na tu tetovažu kad je pogledaš nakon 10 godina treba da bude „vau, i dalje je carska, kao i prvog dana“. Dakle, odaberi nešto lepo, po mogućstvu diskretno, da možeš da sakriješ ako ne želiš da se vidi. Ko zna kojim poslom ćeš se baviti, neki poslovi zahtevaju da tetovaža ne bude na vidljivom mestu. 

I još nešto – ne boli. Zapravo, boli kao konstantno peckanje komaraca. Ako se gadiš na pojavu krvi, ne gledaj. Biće sve okej. 

Najnovije