Mingl kutak arhiva

Kako uspešno učiti

Kako uspešno učiti

Želiš da ideš na neku kul žurku ali imaš kontrolni sutra, gradivo ti se nagomilalo i ne znaš šta da radiš? Mingl će ti otkriti kako da brzo naučiš gradivo, i budeš siguran/a u svoje znanje!

Koncentriši se - Pronađi neki miran kutak za učenje, ugasi televizor i odalji se od telefona. Ponekad čak i običan sms može da oduzme koncentraciju. Jedan klik vodi drugog, i pre nego što se okreneš, uhvatiš sebe kako gledaš instagram profil random nepoznate osobe. Dakle, dovoljni ste samo ti i knjiga.

Detaljno pročitaj lekciju i podvuci najbitnije. Npr. crveni marker-imena, žuti marker-događaji i zeleni- godine. Posebno ako imaš fotografsko pamćenje, markeri će ti veoma pomoći!

Podeli lekciju na delove, i posle svakog dela se preslišaj. Tako ćeš brže zapamtiti. Prepričavaj deo lekcije, sve dok je ne naučiš i razumeš tj. ne prepričaš bez greške.

Kako bi uspeo/la da žongliraš sa obavezama u školi i vannastavnim aktivnostima prati sledeće korake!

Potrudi se da spavaš dovoljno i pokušaj da učiš ujutru, nakon doručka naš mozak je najodmorniji za nove informacije. Pritom, mnogo je bolje imati slobodno popodne za neku šetnju i kafu, nego biti nad knjigom.

Prati na času! Ukoliko ti je veoma dosadno na času i radije razmišljaš o suncu nego o lekciji koju profesor predaje, znaj da ćeš kod kuće, mnogo duže morati da učiš baš tu lekciju. Iskoristi čas i potrudi se da zapamtiš što više informacija, kako bi ti kod kuće trebalo manje vremena. Pritom, na času imaš mogućnost da odmah na licu mesta dobiješ odgovore na sva pitanja, ako ti nešto nije jasno.

Nemoj da učiš danas za sutra, npr. ako imaš kontrolni u utorak potrudi se da naučiš bar tri dana ranije. Tako ćeš dati vremena novim informacijama da se slegnu i da ih tvoja memorija usvoji.

Ukolko imaš problem sa nekim predmetom, slobodno potraži pomoć. Pozovi druga ili drugaricu na sok, i zajedno pređite gradivo koje ti nije jasno, sigurno će ti pomoći!

*Evo kako možeš da poboljšaš rad svog mozga:

  • Obavezno doručkuj u roku od sat vremena nakon buđenja – bez hrane, organizam ujutru ne može da se pokrene;
  • Pij vodu - kad organizam dehidrira, mozak teže radi;
  • Pij kafu - kafa pomaže kratkoročnu memoriju;
  • Jedi crnu čokoladu - ona veoma dobro utiče na pamćenje;
  • Popunjavaj ukrštene reči - tako ćeš "pokrenuti" svoj mozak.

Autorka: Dunja Banjac

Najnovije