Mingl kutak arhiva

Novi talas

Novi talas

Nastao iz pank roka, novi talas je na jugoslovenskoj muzičkoj sceni ostavio neizbrisiv trag i omogućio rađanje najpopularnijih bendova koji su i danas sinonim za sve ono što je u to vreme bilo drugačije i novo, što se razlikovalo od onoga što se do tada nudilo.

Šta su tada značila imena bendova Haustor, Azra, EKV, Električni orgazam, Šarlo akrobata, Pankrti, Buldožer? Šta danas znače?

Sva ta imena bila su svojevrstan bunt uperen protiv jugoslovenskog društva koje i nije bilo spremno da prihvati nešto što odskače od njihovog ’’redovnog’’ stanja svesti. Ipak, sve što je drugačije izazove reakciju, pozitivnu ili negativnu.

Poseban i nesvakidašnji, novi talas unosi naročito među mlade drugačiji pogled na svet i savremeniji način razmišljanja, oslobođen svih tabua koji su do tada u društvu vladali. Muzički kritičari smatraju ga ’’rupom u sistemu’’ jer je iskakao iz šablona, kritikovao društvene anomalije, besmislene norme i okrenuo se kao slobodnom življenju bez predrasuda.

Da li je Novi talas svojevrstan Kamijev stranac jugolsovenskog društva? Da li je bio neprihvaćen jer učmalom svetu nisu odgovarale te trzavice? Urbana legenda koja je kružila Beogradom osamdesetih godina je da je tadašnji RTB imao spisak zabranjenih pesama koje se nikada nisu mogle čuti, a pripadale su novom talasu. Isti RTB nije želeo da izda album Elektičnog orgazma ’’zbog neprikladnog naziva benda’’ pa je to učinio Jugoton.

Nije bilo lako izboriti se sa nečim što uzima na zub državu, vlast, komunizam. Nije bilo lako izboriti se sa individualizmom kada je naučeno da ne postoji moje i tvoje. Postoji samo naše.

Ipak, ne može se osporiti činjenica da su skoro svi novotalasni bendovi prestali da postoje na jedan manje svetao način. Sa ratovima i raspadom Jugoslavije dolazi i do gašenja ideja, a samim i do gašenja Novog talasa. Iako se neretko govorilo o cenzuri i jednosmernosti komunističkog društva, treba poći od toga da je upravo to isto društvo bilo neiscrpan izbor kreativnosti za novotalasne bendove. To isto društvo im je dalo cenzuru jer su bili svesni istine koju tekstovi novotalasnih pesama nose sa sobom. Današnje društvo bi ostalo gluvo na tu istinu, jer buntovništvo odavno nije na ceni.

Osim ako nema partijsku knjižicu.

’’Treba li da saznaš kamo odlazim izmišljajući potrebu za promjenom, treba li da saznaš sve sto osjećam? Vrati se u ladicu...’’
Azra- Tanka crna linija

Autorka: Kristina Milošević

Najnovije