Mingl kutak arhiva

Intervju sa TKV

Intervju sa TKV

Da li ste nekad šetali gradom i naišli na grafit ili sliku kojom ste bili opčinjeni toliko da ste morali da slikate rad i podelite na Instagramu? Ne radi lajkova ili da biste stavili drugima do znanja gde ste bili, već iz čiste želje da svoje oduševljenje i jednu vizuelno sjajno izraženu ideju podelite sa ostatkom sveta?

Ako je odgovor da, verovatno ste ljubitelj ulične umetnosti, koja ne poznaje ograničenja i barijere zatvorenog galerijskog prostora. Ulična umetnost je i borba za vidljivost.

Oslikavanjem zidova ulični umetnici postaju aktivni učesnici u kreiranju vizuelnih sadržaja grada, a zanimljivo i dobro smešteno delo ulične umetnosti pretvara slučajnog prolaznika u aktivnog intepretatora dela i na taj način ga primorava da zastane i obrati pažnju na kontekst i priču rada.

Više nego bilo koja druga umetnička forma, ulična umetnost pripada svima.
Pred vama je intervju sa strit umetnicom TKV, koja sa vama deli svoje iskustvo u svetu ulične umetnosti, priča o svojim počecima i planovima za budućnost.

 

1) Kako si počela da se baviš uličnom umetnošću? Zašto si izabrala baš tu formu?

Forma je izabrala mene savsim slučajno, mada ja ne verujem u slučajnosti! Počela sam 2004. u Rimu  da bih se zabavila. Nisam mogla da pretpostavim da će mi grafiti definisati život, ali mislim da je skroz super ispalo. 

2) Da li se tvoj stil menjao tokom godina i na koji način?

Da bi umetnost preživela ona mora da se transformiše kao što i umetnik/ca mora da se transformiše. Stil se menjao i definisao sa mojim odrastanjem. Rast je najbitniji za stvaranje i taj ciklus je beskonačan.

3) Kojim svojim radom si do sad najzadovoljnija?

Nikada nisam sasvim zadovoljna samim radom, ali sam zadovoljna kako napredujem u idejnom smislu. Za mene je najbitnija dobra ideja, a onda je potrebno puno rada da se to što više podudara. Svakako sam zadovoljna što učim ove stvari - u tehničkom i u idejnom smislu.

4) Postoje li neke teme ili motivi, koje posebno voliš?

Volim određene atmosfere koje pokušavam da uhvatim u svojim radovima. Moje polje rada je dosta intimno. Pokušavam da određene emocije pretvorim u portrete i simbole i tako iskomuniciram ono što osećam.

5) Da li postoje neki drugi umetnici čije radove pratiš ili koji te inspirišu? Postoji li neki umetnik sa kim bi posebno volela da radiš u budućnosti?

Umetnicima kojima se divim su Os Gemeos, Miss Van, Nunca i još mnogi. Ima jako puno kvalitetnih umetnika i na ovim prostorima i uvek sam raspoložena za saradnju.

6) Po tvom mišljenju, koji je najlepši, a koji najizazovniji aspekt ulične umetnosti?

Najlepši aspekt je sloboda, koliko god je to moguće. Izazov je u tome što ste u javnom prostoru i samim tim se izlažete rizicima kojima nije puno umetnika izloženo. Ali, svi znamo da nema slobode bez rizika, tako da je to apsolutno fer.

7) Opiši nam svoj stvaralački proces?

Kada se odlučim za neki motiv od njega napravim šablon. Posle toga, u zavisnosti od mesta i zida, pravim poster koji lepim ili crtam direktno na zid.

8) Šta radiš kad ne radiš murale? Koji su tvoji hobiji?

Volim prirodu i provodjenje vremena u divljini ,ako se to može nazvati hobijem.

9) Jel planiraš neki projekat u budućnosti, šta je sledeće što možemo da očekujemo? Postoji li u Beogradu (ili nekom drugom gradu) neka površina koju bi u nekom budućem periodu volela da oslikaš?

Za sledeću godinu mi je najavljen mural u Sarajevu. Fokus za naredni period mi je samostalna izložba.

10) Na kraju, šta bi poručila mladim ljudima koji žele da se bave uličnom umetnošću?

Da budu neposlušni.

To bih poručila svima , a ne samo umetnicima!

Autorka: Jelena Svilkić

Najnovije