Mingl kutak arhiva

Iris tattoo piercing i Bagel Bejgl

Iris tattoo piercing i Bagel Bejgl

Društveno odgovorno poslovanje je poslovanje u vidu humanitarnog rada, koje za cilj ima da pomogne nekom kome je teško.

Socijalno preduzetništvo pomaže svojoj zajednici na inovativan način da reši probleme zdravstva, ekonomije, pa čak i da očuva životnu sredinu ili oživi neka kulturna dešavanja.

Iris (Iris tattoo piercing), koja je u svetu tetovaža i pirsinga već 15 godina, intenzivno je počela da se bavi ovim poslom 2012. godine. Uz pomoć svoje prijateljice Ive (PoisonIvy tattoo studio) pokrenula je akciju prikupljanja novca za azile napuštenih životinja. Za azil Felix odlučila se saznavši da je u veoma teškom stanju. Azil Felix je prvi registrovani azil za mace u Srbiji, nalazi se u Bikovu. U ovom azilu trenutno boravi više od 100 maca, a azil preživljava od donacija iz inostranstva ili ovakvim akcijama dobrih ljudi, kojih je sve manje. Iris i sama želi da otvori azil za životinje, ali dok to ne realizuje bacila se na zanat. Ako želiš da se tetoviraš i ti se možeš pridružiti akciji. Reč je o malim tetovažama dimenzije 5x5cm, a cena može da varira od 20€ do 40€. Pola novca koji platiš ide azilu, a pola na materijal. Akcija traje celi oktobar! Ako trenutno nisi u mogućnosti ili ne mozeš da se odlučiš šta bi tačno tetovirao, Iris je najavila i još ovakvih akcija za druge azile: „Želja mi je da dva puta godišnje po mesec dana organizujem sama ili uz Ivu ovakvu akciju, samo bih birala različite azile ili pojedince koji pomažu dobrobiti životinja. Naravno želje i mogućnosti se nekad ne podudaraju pa ne mogu obećati, ali znam da ću se potruditi da tako bude.”

Bagel Bejgl je pravi primer uspešnog socijalnog preduzeća. Bejgl izgleda kao obična pekara iz kraja, ali zapravo je mnogo više od toga. Pored ukusnog peciva i prijatne atmosfere Bejgl poseduje i veliku dušu. Nastao je kao borba protiv trgovine ljudima i borba protiv nasilja. Nevladina organizacija Atina je osnovala ovo preduzeće. NVO Atina, osnovana pre dvanaest godina, je organizacija angažovana na programima sveobuhvatnog socijalnog uključivanja žrtava trgovine ljudima i drugih vidova eksploatacije. Pored pružanja direktne pomoći, NVO Atina pruža i organizovanu obuku i edukaciju za profesionalce iz raznih oblasti kako bi ojačali instituciju, ali i organizaciju za pružanje pomoći identifikovanim žrtvama trgovine ljudima. Atina učestvuje i u programima istraživanja na temu trgovine ljudima, kao i formulisanja mogućih politika dobrih praksi u oblasti socijalnog uključivanja. Pored Bejgla, Atina je pokrenula i projekat proizvodnje nakita u istu korist. Bejgl se nalazi u Knez Danilovoj ulici broj 39, a pored tebe uvek je dobro došao i tvoj ljubimac. Mesto je pet friendly i radi svaki dan od ponedeljka do subote, od pola 8h do pola 20h.

Smatram, da je od izuzetne važnosti da pomažemo jedni drugima, bilo da pomažeš komšinici sa četvrtog sprata da ponese kese ili čak osnuješ svoje socijalno preduzeće.

Duško Radović je rekao da naše malo, može biti mnogo za one koji nemaju nimalo.

Misli o tome.

Autorka: Teodora Janković

 

Najnovije