Mingl kutak arhiva

Hvatači snova

Hvatači snova

Legenda kaže da je Iktome, duh i božanstvo u vidu pauka, u mitologiji Lakota indijanaca koji su pripadali narodu Sijuksa, stvorio hvatače snova. Za razliku od drugih duhova, u koje su severnoamerički Indijanci verovali, kako u dobre, tako i u loše, Iktome se poštovao kao božanstvo iako je njegovo ponašanje odstupalo od uobičajenih pravila koja bi božanstva morala poštovati, pa su ga često nazivali varalica.

Božanstva su se često Indijancima obraćala kroz mudre priče i savete, pa je jednom Iktome, pričajući starom vraču Lakota plemena priču o životnim ciklusima, od rođenja, preko odrastanja, pa sve do smrti, u vrbovoj grančici vezanoj u krug ispleo paukovu mrežu sa rupom u sredini a zatim tako stvoreni predmet ukrasio konjskom dlakom i perjem. Govorio je o dobrim i lošim silama koje se pojavljuju u svakom životnom dobu i da će samo dobre sile odvesti čoveka u dobrom smeru.

Stari vrač je predmet smatrao dragocenim poklonom jer mu je Iktome poručio da će tako moći da pomogne svom narodu da prati svoje snove i vizije, jer taj predmet kroz rupu u sredini propušta samo dobre snove, a loše hvata u mrežu i ne dozvoljava im da osujete planove. Naime, Indijanci su smatrali da su snovi proročanstva, da predviđaju dobre i loše stvari. Paukova mreža bila je lavirint košmarima koji posle uzaludnog lutanja i nemogućnosti da dopru do onoga ko sanja, nestaju u tami iz koje su došli . Tako su Sijuksi počeli da koriste Hvatač snova (Dreamcatcher) verujući u njegovu moć da razdvoji loše od dobrih snova, snova budućnosti.

Simbolizam u Hvatačima snova je upravo ono što mu daje magijsku moć da otera košmare, pa tako krug od vrbove grane simboliše životni ciklus, sunce i mesec koji se stalno smenjuju putujući preko neba, mreža za krug može biti vezana na nekoliko mesta i svaki broj mesta ima svoje značenje (na primer, može biti vezana na osam mesta, što je broj paukovih nogu i upravo simboliše duha Iktome koji je i uzimao oblik pauka), pera simbolišu mudrost i slično. Vrlo često se u centru kruga može naći kamen, perla, a negde se čak pominje i drago kamenje koje simboliše Dobrog Duha koji je vrhovni bog indijanskog naroda i tvorac svega živog i neživog.

Hvatači snova najčešće stoje iznad kreveta a vračevi plemena Lakota su smatrali da se dobri snovi koji nisu zadržani u paukovoj mreži, preko pera spuštaju niz lice onoga ko sanja. Dosta dugo se smatralo da Hvatače snova mogu praviti samo muškarci, iako nije nigde objašnjeno zbog čega je bilo tako. Verovanje da Hvatači snova teraju noćne more opstalo je do današnjeg dana, pa se oni mogu naći iznad dečijih krevetića u obliku leptira, domaćih i divljih životinja i zvezde, dok odrasli imaju Hvatače snova u onom obliku u kome su i stvoreni, sa neizostavnim perima.

Ipak, kao i sve dobre stvari, kako to obično biva, Hvatači snova su postali komercijala, pa ih sada možemo videti kao ukras, tetovažu, privezak, minđuše ili sličicu na noktima, iako se ne zna čemu oni zapravo služe i koja je njihova priča. Vrbovo pruće zamenila je plastika, a mreža se ne vezuje u skladu sa nekom simbolikom. Većina ljudi ne zna da potiču iz indijanske kulture kao ni to da Indijanci nisu bili oduševljeni idejom da ’’neki tamo bledoliki’’ koriste njihove svete predmete kao dekoraciju.

Ako neko od vas ima Hvatač snova iznad svog kreveta, znajte da to nije običan predmet.

Zahvaljujući njemu vaši loši snovi su u klopci a lepi snovi mogu postati java.

Autorka: Kristina Milošević

Fotografija preuzeta sa sajta Traditional Native Healing.

 

Najnovije