Mingl kutak arhiva

Počeo je 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Počeo je 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Iako već godinama unazad posećujem ovu manifestaciju, svake godine odem bez bilo kakvih očekivanja.

No, nikada ne zaboravim da to meni, a verujem i tebi, dođe kao nešto posebno. Kao nešto što je zaista retko, što se ne dešava često. Što je jedinstveno. Kada sam ušla u halu 2, obuzeo me je nekakav čudan osećaj sreće. Svi ti ljudi, gomila njih, na jednom mestu, sa možda istom listom knjiga i literature kao i ti. Ili pak jednom, baš onom za kojom oboje krenete da grabite u isto vreme i potom se nasmejete, znajući jedno – zvanično je počeo praznik, otvoren je Međunarodni beogradski sajam knjiga!

Ove godine, imamo tu veliku priliku da narednih nedelju dana pronađemo ono što smo mislili da nikada nećemo! Možda će to biti neki udžbenik za školsku godinu, možda davno izdati roman, stari rečnik koji važi za najbolji rečnik ili pak nečiju „izgubljeno-napuštenu“ knjigu sa predivnom posvetom. Šta god da tražiš, ovde ćeš pronaći i vratiti se više puta.

Prvog dana Sajma gužve nisu bile velike, baš je naprotiv bilo prijatno lunjati halama, zavirivati u raznorazne štandove, čitati poslednje rečenice romana i cenjkati se sa prodavcima sa galerije hale 4. Uz to, najlepše je bilo videti zadovoljna i nasmejana lica.

Tom neopisivo velikom lučenju količina dopamina doprinosi mnogo toga. Naravno, na Sajam odemo ne samo sa željom da pronađemo i kupimo šta nam treba (a često i ono što mislimo da nam ne treba), nego i da jednostavno prođemo jeftinije.

Ove godine, popuste možeš da pronađeš na štandu Zavoda za udžbenike, koji seže do 40% na Zavodovu vanudžbeničku literaturu. Popusti dosežu i do 90% u Službenom glasniku, a u Mladinskoj knjizi do 70%. I ove godine, Knjižare Vulkan spremaju svima dostupne akcije – jednu knjigu možeš da kupiš za 199, 299 ili pak 399 dinara, a tri knjige za 399, 799 ili pak 999 dinara, dok Delfi knjižare nude popust do 50% i 5 knjiga za 599 dinara.

Ne znaš gde ćeš pre, zar ne? Veruj mi, nisam ni ja znala. Naravno, svako ove godine odlazi na Sajam da nabavi svoj primerak novog Hari Potera, Devojke iz voza, nove Koeljove knjige – Špijunka ili pak da i posle gledanja filma, pročita šta se dešava i kako Bridžit Džouns nastavlja svoj život (čak sa bebom!).

I pored svih tih bestselera koji se najviše promovišu i eksponiraju na samom Sajmu, meni je pak najlepše i najviše vremena provedem na galeriji hale 4. Danas sam proverila i u to se dodatno uverila – štand pod imenom Kuća za sunce nudi najraznovrsnije knjige, od romana preko enciklopedija do raznoraznih istorijskih knjiga. Tu čak možeš slobodno da uđete u štand i sami čeprkate po policama! Pored toga, čitava galerija je samo tu za tebe ukoliko ti treba pak neki stari strip, knjiga, rečnik ili prostor za odmor sa pogledom na halu 4.

Od svega ovoga, pretraživanja, jurcanja, gledanja, pipkanja knjiga, ogladnela sam, no pronaći ćeš raznorazne promotere Jafa keksa ili ćeš pak u Sezambook-u na poklon uz knjigu dobiti i čokoladu! Dakle, nema izgovora: ranac na leđa, rokovnik u ruku, spisak knjiga u rokovnik, osmeh na lice i put pod noge na 61. međunarodni beogradski sajam knjiga!

Vidimo se.

Autorka teksta i fotografije: Milana Veljko

Najnovije