Mingl kutak arhiva

Protesti studenata u Novom Sadu

Protesti studenata u Novom Sadu

Povod protesta

Bauk besplatnog obrazovanja kruži Srbijom. Profesore kako ste studirali? Živelo besplatno obrazovanje – samo su neke od parola – grafita koji se mogu pročitati u kampusu Univerziteta u Novom Sadu i kao takve izražavaju revolt i nezadovoljstvo studenata. Šta je razlog? Najveći problem prave dodatni troškovi studiranja kao što su: ovjera semestara, plaćanje prijava ispita, plaćanje različitih obrazaca, taksi i sl.

U utorak, 18. oktobra, u kampusu održani su protesti, iako je još prije dvije godine osnovana Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu koja je mjesecima radila na aktu za oslobađanje studenata od dodatnih troškova. Studenti smatraju da nameti nastaju zbog neizmirivanja obaveza države prema fakultetima, te da oni zbog toga predstavljaju jedan od novčanih izvora fakulteta. Prema njihovim računicama samo Univerzitet u Novom Sadu ostvaruje godišnji prihod od oko 15 miliona evra.

Zahtjevi studenata

Ignorisanje i nereagovanje fakultetskih uprava i Rektorata bilo je dovoljno da se studenti pobune i zatraže prestanak plaćanja nezakonitih troškova. Plaćanje prijave ispita od 150 do 500 dinara, ovjere semestara od 1500 do 3000 dinara i drugi slični troškovi na godišnjem nivou iznose između 300 i 500 evra po studentu. Studenti kažu da su sve to platili školarinama, a naknadne troškove smatraju nezakonitim. To da su troškovi bespotrebni smatrao je i bivši ministar prosvete, ali to su ostale samo riječi i ništa više. U pokrajini prihvataju postojanje finansijskih problema, obećavaju bolja vremena kada studenti neće imati tolike novčane izdatke. 

Izrevoltirani studenti prozivali su rektora Univerziteta Novog Sada i profesore koji ih nisu podržali, a zatim su u amfiteatru Filozofskog fakulteta održali tribinu. Ovaj potez je naišao na negodovanje uprave Filozofskog fakulteta. Nezvanični izvori saznaju da je poslije od studenata, koji su bili spriječeni da imaju predavanja zbog tribine, traženo da daju izjave. Pobunjeni studenti, izjavili su da su imali odobrenje fakulteta.

Epilog protesta

Čeka se.

Autorka teksta i fotografije: Kristina Topić

Najnovije