Mingl kutak arhiva

Britanske humorističke serije

Britanske humorističke serije

Kada želimo nekome da udelimo kompliment zbog toga što nas nasmeje do suza, kažemo da ima dobar smisao za humor. Naravno, postoje različite vrste humora, zavisi šta kome leži, ali složićemo se da je najbolji humor onaj koji uključuje samo reči.

Britanski humor je karakterističan po sarkastičnim i ciničnim opaskama likova koje nas nasmeju, a da se zapravo ne dešavaju nikakvi nagli pokreti, padovi, lomljenja ili nepristojnosti. Zapravo, nasmeje nas upravo ravnodušnost.

Na tlu Velike Britanije nastale su neke od najboljih serija svih vremena koje se i dan danas gledaju. Među najpopularnijim su Only fools and horses iliti Mućke, ‘Allo ‘Allo, Men Behaving Badly, prevedena kao Nepristojni ljudi, The Green Green Grass, Blackadder, poznatija kao Crna Guja i mnoge druge. Sve ove serije gledane su upravo zbog specifičnog britanskog humora koji se izdvaja od svakodnevnih ‘’komičnih’’ i precenjenih, visokobudžetnih stvari. U njima nećete videti golotinju, lomljenje stakla o glavu kao vrhunsku komediju, nećete čuti šovinističke sale niti vulgarnosti, jer poznato je koliko umeju da budu duhoviti i zanimljivi vicevi koji se baziraju na odnosu muškarac - žena. Britanske humorističke serije su svoju slavu izgradile na realnim međuljudskim odnosima u kojima svakodnevno funkcionišemo a koji su prikazani na jedan kritički način uz oštroumne opaske tako da se svako od nas lako pronađe u nekoj od situacija.  Zato se za britanski humor često kaže da je glavni cilj ne pokazivati osećanja i upravo ravnodušnošću izazivati reakcije kod ljudi.

Međutim, nisu svi ljubitelji ove vrste humora s obzirom na to da ga odlikuje previše sarkazma i cinizma. Veliki broj ljudi često ga doživljava kao dosadan iz razloga što ne postoji nikakva aktivnost lika niti on radi bilo šta što je smešno, na primer, samo stoji i izgovara određene rečenice. Dodatnu tenziju stvara smeh u pozadini koji je dosta karakterističan za britanske serije i sitkome generalno. Ali, smisao za humor je drugačiji kod svakog čoveka pa zato nisu svima britanske serije zanimljive i omiljene.

S druge strane, postojale su i kritike poput toga da serija ’Alo ’Alo ismeva celokupan drugi svetski rat, iako je poenta bila karikiranje ratnih filmova i TV drama, a naročito drame televizije BBC o Pokretu otpora ’’Tajna vojska’’ čija se radnja dešava u kafeu u Briselu i bavi se dogodovštinama onih koji su članovi Pokreta. Tako je uspostavljena paralela između ove drame i serije ’Alo ’Alo, s obzirom na to da glavni lik, Rene, istovremeno sarađuje i sa nacistima, koji su stalni gosti u njegovom kafeu u Normandiji, ali i sa Francuzima, kao član Pokreta otpora da ne bi bio streljan kao izdajnik. Serija Crna Guja takođe se bavi karikiranjem prošlosti, pa se svaka sezona dešava u različitom periodu britanske istorije. Glavni lik Edmund Crna Guja se uvek pojavljuje kao član britanske loze, u svakoj narednoj sezoni je potomak svog pređašnjeg lika i prisustvuje svim važnim događajima u istoriji. Njegov društveni status je sve niži što je on kroz istoriju inteligentniji, a ironija leži u tome što u današnje vreme postoje živi primeri da se karikiranje obistinilo.

Svakako najpopularnija jeste serija Mućke, na čelu sa porodicom Troter i njihovim čuvenim automobilom trotočkašem. Del Boj, stariji brat, ’’biznismen’’ a zapravo prevarant, uvek je u pokretu, stalno planira da se obogati i da sledeće godine bude milioner, što stalno ponavlja svom mlađem bratu Rodniju koji i ne veruje u poslovne poduhvate starijeg brata ali na kraju ipak pristane da sarađuje. Mućke su više puta proglašavane za najbolju seriju svih vremena a može se reći da su popularne upravo iz razloga što se svaki gledalac pronašao u bar jednoj epizodi.

Ne treba zanemariti ni ostale serije poput The Green Green Grass ili Men Behaving Bad s tim što one nisu dostigle popularnost ostalih serija sa tla Britanije.

Neki kažu da su britanske humorističke serije jedna od najboljih stvari koje su ikada osmišljene i da su zanimljive samo onima koji ih razumeju. S obzirom na to da su ljudi, kada je humor u pitanju, zauzeli različite stavove, jer šta je duhovito je prilično relativna stvar, složićemo se da je potpuno razumljivo zašto neki smatraju britanske humorističke serije dosadnim. Ali, one to nikako nisu. Jedina njihova mana je ta što su surovo iskrene i realne, a istina je često neshvatljiva.

Lovely jubbly!

Autorka: Kristina Milošević

Najnovije