Mingl kutak arhiva

Hari Poter - 19 godina posle

Hari Poter - 19 godina posle

Svi mi znamo za onaj osećaj kada prestane da se snima naša omiljena serija ili film.

To bude poprilično tužno, s obzirom na to da smo se poistovetili sa radnjom i likovima. Mnogo dana, meseci (a neki od nas i godina) pričamo o tom filmu ili seriji koja nas je zabavila kao nijedna pre.

Srce je slomljeno, razumeće najbolje ljubitelji Harija Potera, filma i knjige uz koju smo mnogi odrasli.

Na našu veliku radost, pet godina nakon drugog dela filma “Relikvije smrti”, a devet godina nakon istoimene knjige J.K. Rouling obradovala nas je još jednom knjigom.

Radi se o osmoj knjizi “Hari Poter i ukleto dete”, koja je pisana u vidu dramskog pozorišnog teksta koji je zasnovan na originalnoj priči Dž. K. Rouling, Džona Tifanija i Džeka Torna. Ono što je mene kao velikog fana posebno obradovalo je to što konačno možemo da vidimo šta se dešava nakon srećnog kraja.

Poslednja scena u “Relikvijama smrti 2”, bila je ispraćanje Džejmsa i Albusa, sinova Harija i Džini Poter i Rouz, Ronove i Hermionine ćerke u Hogvorts. Oni ispraćaju decu u onaj stari dobri Hogvorts, ali i svet bez Voldemora. Svi su srećni, svi su zaljubljeni i bezbrižni. Lep kraj.

Pa, koji su onda problemi koji muče stare i nove junake naše omiljene priče? Sa jedne strane imamo Harija Potera, dečaka koji je preživeo. On je ostvaren ministar magije i otac troje dece. Troje dece od kojih se očekuje da ne okaljaju prezime Poter.

Da li je Hari uspešan u očinstvu, kao što je na svim drugim životnim poljima? Verovatno ne, ako pitate Albusa Severusa Potera, Harijevog najmlađeg sina.

Albus na svojim plećima nosi teret neispunjenih očekivanja svoje porodice i okoline, i čini se kao da stvari uvek radi na svoju ruku. Njegov najbolji prijatelj, Skorpijus, sin je Draka Melfoja, Harijevog školskog oponenta iz kuće Sliterin. Ni Skorpijusa baš ne bije dobar glas, pa se čini da se dečaci pronalaze. Njih dvojica, krše sva pravila i zajedno kreću u avanturu za koju smatraju da je oslobodilačka misija i da će svet učiniti boljim mestom? Da li će uspeti? Ko je ukleto dete? To nemam nameru da otkrijem.

Bilo da ste ljubitelji Harija Potera ili se možda nikada niste susreli niti sa knjigom niti sa filmom, biće vam lako da pohvatate ko je ko. Ima dosta novih likova koji se isprepleteni s prošlošću nalaze oči u oči sa starim likovima. Biće zanimljivo videti ovaj scenario na filmskom platnu ili makar improvizaciju istog, s obzirom da pojedini glumci koji su tumačili likove iz različitih razloga nisu u mogućnosti da to i dalje čine. Onima koji se još nisu dočepali knjige, a veliki su ljubitelji Harija Potera, obećavam da će uživati u novm likovima i starim mestima. Biće tu likova koji se godinama nisu spominjali, i situacija koje su davno zaboravljene. Sve to, uz nove likove čini sjajnu priču uz koju ćete uživati.

Autorka: Anđela Stanković

Fotografije preuzeta sa sajta Art Anima

Najnovije