Mingl kutak arhiva

Proksima b – nova Zemlja?

Proksima b – nova Zemlja?

Otkad su počela traženja planeta van sunčevog sistema, pre nešto više od 20 godina, otkriveno je oko 5000 kandidata, a za više od 3200 je potvrđeno da su planete.


Ove godine, tačnije 24. avgusta, ESO (European Southern Opservatory) je objavila da su pronašli planetu sličnu Zemlji koja orbitira oko Proksime Kentauri, najbliže zvezde Suncu. Planeta, nazvana Proksima b, mase je oko 1,3 Zemljine i udaljena 4,22 svetlosnih godina.

Oko svoje zvezde obiđe za  11,19 zemaljska dana, što znači da godina toliko traje na ovoj planeti. Naučnici su utvrdili da je ona stenovita planeta i da može biti dovoljno topla da poseduje tečnu vodu, što bi značilo da postoji mogućnost da je nastanjiva.
Iako Proksima b nije ni prva ni poslednja otkrivena ekstrasolarna planeta, ono što je privuklo najviše pažnje oko nje je baš to što se nalazi u orbiti najbliže zvezde Suncu i što se nalazi u takozvanoj habitabilnoj zoni.

Evo nekih od najčešće postavljanih pitanja.

Gde se nalazi?

 
Planeta orbitira oko zvezde crvenog patuljka po imenu Proksima Kentauri (Proxima Centauri), koja ima masu 0,12 sunčeve mase i prečnik 0,14 sunčevog. Zvezdina površinska temperatura je 3042K i malo je starija od Sunca. Iako je jako blizu Suncu nije vidljiva golim okom zbog njenog slabog sjaja. Zbog svoje velike magnetne aktivnosti, zvezda proizvodi velike solarne oluje, čime najverovatnije svoju planetu izlaže radijaciji.

Kako je otkrivena?


Kako bi se potvrdilo moguće otkriće, ESO je lansirala projekat Pale Red Dot  +u januaru 2016. dok su se prve naznake postojanja javile još 2010. Tim od oko 30 ljudi potvrdio je postojanje planete 26. avgusta 2016. godine, u članku u časopisu Nature.
Naučnici su zaključili, koristeći metod radijalne brzine, gde periodični pomeraji spektralnih linija, tj. Doplerov efekat, zvezde domaćina ukazuju da oko zvezde nešto orbitira.

Kako bismo mogli da stignemo do nje?


Iako je jako blizu, sa brzinom od 5% svetlosne brzine koliko naša tehnologija može da postigne, ne bi bilo moguće, jer je potrebno oko 80 godina da se stigne.
Ipak, i na tome se radi. Breakthrought Starshot je istraživački projekat, vođen od strane fizičara Jurija Milnera, kosmologa Stivena Hokinga, i osnivača fejzbuka Marka Zukerberga. Ovim projektom planira se putovanje do zvezdanog sistema Alfa Kentauri, brzinom od 15-20% svetlosne brzine, što bi značilo 20-30 godina da se stigne do tamo.  Procenjuje se da bi prva misija počela oko 2036. godine.

Da li je moguć život na njoj?


Iako je planeta u nastanjivoj zoni, i dalje se razmatra to pitanje zbog nekoliko opasnih fizičkih uslova. Malo je verovatno da je ona nastanjiva, jer je na udaru solarnog vetra velikog pritiska, 2000 puta većeg od onog koji doživljava Zemlja. Što bi značilo da bi bilo kakva atmosfera bila oduvana sa ove planete ostavljajući površinu planete kao nedefinisano mesto za život. Druga stvar koja se pretpostavlja je da je okrenuta samo jednim delom ka zvezdi, što dovodi do toga da jedna strana bude sa izuzetno visokih temperatura, a druga izuzetno niskih, pa bi život bio moguć samo na granici te dve oblasti.
Ali, pored svega, još uvek nije tačno utvrđena nastanjivost ove planete.

Iako naučnici sve više napreduju u svojim otkrićima, kako se razvijaju sve bolji uređaji za detekciju i teleskopi, posebno u oblastima ekstrasolarnih planeta i mogućnostima za život van Zemlje, to nije razlog da našu planetu ne čuvamo. Ko zna, možda se i nikada neće pojaviti planeta pogodna za život, i naša Zemlja će nam biti jedina opcija.

Autorka: Jovana Jankov

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Deo informacija je preuzet sa sledećih sajtova: 

http://elementarium.cpn.rs/teme/rekordni-broj-vansolarnih-planeta/;

http://elementarium.cpn.rs/teme/potvrdeno-postojanje-proxima-zemlje/;

https://en.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri_b;

http://www.space.com/33838-planet-proxima-b-full-coverage.html;

https://www.scientificamerican.com/article/proxima-b-5-things-you-need-to-know-about-the-new-earth-like-planet/;

http://www.space.com/33915-newfound-planet-proxima-b-habitability.html.

Najnovije