Mingl kutak arhiva

10 pravila pisanja

10 pravila pisanja

Zime 2000. godine, inspirisani publikacijom Elmor Leonard „10 pravila pisanja“ objavljenom u The New York Times-u gotovo deceniju ranije, The Guardian je stupio u kontakt sa nekim od najpoznatijih autorima današnjice i zatražio od svakoga da ponudi svoja pravila.

Moja omiljena je lista Zedi Smit – izuzetan balans praktičnog, filozofskog i poetskog i predstavlja dobar dodatak ovoj antologiji saveta o veštinama velikih pisaca.

Smit savetuje:

  1. Dok ste još dete, potrudite se da čitate što više knjiga. Provodite više vremena radeći ovo, nego bilo šta drugo.

  2. Kada odrastete, pokušajte da čitate ono što ste sami pisali na način na koji bi to radio stranac, ili još bolje, neprijatelj.

  3. Nemojte da idealizujete svoj „poziv“. Ili možete da bišete dobre rečenice ili ne možete. Ne postoji stil života jednog pisca. Jedino što je bitno jeste ono što ostavljate na papiru.

  4. Izbegnite svoje slabosti. Dok radite ovo, nemojte sebi da govorite da ono što ne možete nije vredno truda. Nemojte maskirati sumnju u sebe prezirom.

  5. Ostavite sebi dovoljno vremena između pisanja i ispravljanja onoga što ste napisali.

  6. Izbegavajte društvo i velike grupe ljudi. Prisustvo gomile neće učiniti vaše pisanje boljim nego što jeste.

  7. Radite na kompjuteru koji je diskonektovan sa interneta.

  8. Zaštitite vreme i prostor u kom pišete. Držite sve ljude podalje, čak i one koji su vam najvažniji.

  9. Ne mešajte pohvale sa postignućima.

  10. Recite istinu na bilo koji način – ali recite istinu. Celog života budite tužni, jer nikada niste u potpunosti zadovoljni.

Ovo predstavlja odličan doprinos bezvremenim mudrostima o veštini poznatih pisaca, uključujući „8 pravila za odličnu priču“ Kurta Vanugata, „10 ne-seri saveta“ Dejvida Ogilvija, „11 zapovesti“ Henrija Milera, „30 verovanja i tehnika“ Džeka Kerovaka, „6 saveta“ Džona Steinbeka i „Integrisana učenja“ Suzan Sontag.

Tekst je prevela Ana Ivanov.

Autor fotografije je Francesco Guidicini.

Najnovije