Mingl kutak arhiva

Noć vještica u Srbiji

Noć vještica u Srbiji

Zašto se obilježava Noć vještica?

U noći 31. oktobra na 1. novembar u velikom dijelu svijeta praznuje se Noć vještica (eng. Halloween). Mada je danas ovaj praznik poprimio niz komercijalnih osobina, za njega se može reći da je izrazito palimpsestan (slojevit), jer u svojoj osnovi ima prije svega paganskih, ali i hrišćanskih naslaga.

Nije slučajno odabran zimski period obilježavanja ovog praznika, jer predstavlja vrijeme početka duge, hladne zime, vrijeme kada vegetacija miruje i kada je čovjek mnogo više vezan za dom. S tim u vezi vijekovima opstaje vjerovanje da je upravo takvo stanje pogodno da se bude nečiste, natprirodne sile koje dolaze u svijet živih da bi ih progonili.

Narod, prema vjerovanjima, se maskirao da ih nečiste sile ne bi prepoznale (današnji različiti kostimi vještica, vampira, vukodlaka i sl.), i to predstavlja pagansku liniju praznika. Uticaj hrišćanstva se vidi u tome što se Noć vještica obilježava noć prije praznika Svi sveti (obilježava se 1. novembra, praznik posvećen umrlim). Danas ovo praznovanje je izgubilo nekadašnja značenja, te predstavlja samo jedan od oblika dobre zabave.

Obilježavanje u Srbiji

U nekim od najvećih gradova Srbije, takođe, Noć vještica se obiljžava brojnim žurkama kostimiranog tipa, pa evo nekoliko prijedloga: 

Beograd

  • Beogradski sajam, 29.10.2016. tehno žurka  Hard Code, 12 didžejeva domaćih i stranih. Ipak, najviše pažnje odnosi DJ trio Luke Slater, Ben Sims i The Advent koje još nazivaju i ekipa iz pakla.
     
  • Takođe u nešto malo drugačijem duhu u Domu omladine u Beogradu u periodu od 26.10 – 30. 10. biće održan 32. Beogradski džez festival.
     
  • Žurka On the road to Halloween Infinity bar. Za sve koji imaju masku ulaz 100 rsd, a bez kostima 400 rsd, datum održavanja 31.10.2016.

Novi Sad

  • Klub Muzej, 31.10.2016. za atmosferu se brinu disk džokeji ovog kluba. Naravno, dobar provod dodatno garantuju i zanimljivi kostimi.

Niš

  • The Salsa Nights - Halloween Special, Cubo Club 30.10.2016.

  • Noć Veštića - Halloween Party, Feedback 31.10.2016.

  • Halloween Monday, Liv Cafe 31.10.2016. 

 

Autorka: Kristina Topić

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta

Najnovije