Mingl kutak arhiva

Pariz

Pariz

Prvi je evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvetu, a zbog raskošno osvetljene Ajfelove kule nije ni čudo što ga prati epitet – grad svetlosti.

Pariz je glavni grad Francuske.

Prostire se na 105 kvadratnih metara, ima dve velike šume koje ga odvajaju od predgrađa – Bulanjsku i Vensensku, mada je blizina reke Sene bila osnovni razlog za osnivanje grada baš na ovom mestu. Veći deo grada se nalazi na desnoj obali reke i posvećen je institucijama trgovine i finansija, dok se na levoj obali nalazi univerzitetski i stambeni centar sa Latinskom četvrti. Tu je takođe i sedište čuvenog Univerziteta Sorbona.

Pretpostavlja se, da je Pariz dobio ime po keltskom plemenu Parizi koji su se na tom mestu nastanili sredinom III veka pre nove ere, oko keltske tvrđave Lutecija. Međutim, kada su se Rimljani približili ovom naselju 52. godine pre nove ere sve su spalili i sagradili novi grad po imenu Civitas Parisiorum odnosno Parizija. Pod rimskom vlašću grad je napredovao, sagrađen je forum, hramovi, palate, teatri. Pad rimskog carstva označio je za Pariz početak perioda u kom je bio potpuno zapušten i sve manje naseljen, a kako se rimska okupacija završila dobio je novo staro ime – Pariz.

Srednji vek je, kako za celu Evropu, tako i za Pariz, bio buran period. Iako je tokom vladavine dinastije Kapet zvanično proglašen glavnim gradom Francuske, nicale su nove građevine sa neviđenom arhitekturom. Usledio je buran period francuske istorije: Bartolomejska noć 1572., Francuska revolucija 1789., zatim nemačka okupacija tokom Drugog svetskog rata u trajanju od četiri godine (1940-1944).

Pariz je opstao i danas je ponosni vlasnik na stotine vrednih istorijskih građevina koje, ako budete u prilici, morate posetiti.

Tu su :

- dvorci Fontenblo i Versaj, oba na UNESCO-voj listi svetske baštine;

- katedrala Notre Dame izgrađena u gotskom stilu;

- muzeji Luvr (u kom se nalazi čuveno da Vinčijevo delo – Mona Liza), Orsej (posvećen umetnosti 19. veka), Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou (Nacionalni muzej savremene umetnosti), Muzej čoveka, Pikasov muzej, Rodenov muzej;

- Mazarenova biblioteka, najstarija biblioteka u Francuskoj nastala 1643. godine;

- najpoznatija pozorišta su Comedie-francaise i pozorište na Jelisejskim poljima;

- opere Garnije i Bastilja;

- teatri Mulan Rouge i Lida;

- Monmartr – stecište umetnika i boema;

- Najpoznatija pariska avenija Jelisejska polja;

- Monparnas – istorijska četvrt umetnika;

- Trijumfalna kapija – spomenik posvećen francuskim vojnicima;

- Panteon – mauzolej zaslužnih francuskih velikana;

- Palata invalida – niz građevina iz 17. veka namenjen smeštaju ratnih veterana. Takođe, tu su smešteni posmrtni ostaci mnogih istorijskih ličnosti uključujući Napoleona;

- Gran pale – velika izložbena hala iz 1900. godine;

- Ajfelova kula – spomenik arhitekture industrijskog doba iz 1889. godine;

- Trg Konkord – mesto gde se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina;

- park Tiljerije – istorijski park pored palate Luvr;

- Latinska četvrt – stecište univerzitetske omladine;

- groblje Per Lašez na kome su sahranjene mnoge istorijske ličnosti poput Balzaka, Šopena, Oskara Vajlda;

- Defans – moderna četvrt savremene arhitekture.

Pariz je jedan od najposećeniji gradova na svetu. Broj turista doseže i do neverovatne cifre od 44 miliona ljudi

Njegov glavni ukras je svakako, Ajfelova kula. Sagrađena je 1889. godine za svetsku izložbu i služila je kao glavni ulaz, a plan je bio da se zadrži dvadeset godina. Građani Pariza su jedva čekali da taj vremenski period prođe jer su kulu smatrali veoma ružnom. Međutim, kako se pokazala kao odlična džinovska antena, njen opstanak je osiguran. Takođe, ona je jedino mesto za koje kažu da Hitler nije osvojio, budući da su mu članovi francuskog pokreta otpora presekli kablove za lift, a 1500 stepenika je za njega bio preveliki put za prelaženje.

Pariz zaista ima mnogo toga da ponudi, međutim obilazak nije nimalo jeftin. Za većinu kulturno – istorijskih spomenika cena ulaznica je između 8 i 20 evra, ali uvek se potrudi da iskoristiš učenički/studentski popust.

Mada, u sudaru starog i novog, modernog i istorijskog, ljubavi i mržnje, svetlosti i mraka, Pariz zaista predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mestu.

Bio najlepši grad na svetu ili ne, neće te ostaviti ravnodušnim.

Paris est, aussi, la ville de l'amour.

Autorka : Milica Zubac

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije