Mingl kutak

Evropski dan nauke

Evropski dan nauke

Kažu, da sve počinje od antičke Grčke i "majke" svih "modernih" nauka, filozofije.

Aristotelova škola, je bila najzastupljenija do sedamnaestog veka kada se u Evropi javljaju druga, sa naučnog stanovišta, važna imena kao što su Nikola Kopernik, Galileo Galilej, Isak Njutn i mnogi drugi. Upravo su oni doprineli naučnoj revoluciji, koja je kasnije nauku uzdigla na potpuno novi nivo.

Osamnaesti vek, obeležilo je doba prosvetiteljstva u Evropi, da bi u devetnaestom veku došlo do velike industrijske revolucije. Između ostalog, otvorena je prva evropska železnica The Orient Express. Došlo je i do ogromnog napredka u okviru prirodnih nauka kao što su biologija, hemija i medicina.

Možda i najrevolucionarnije otkriće ovog vremena, jeste Teslino otkriće struje 1883. godine. Značajan pomak u nauci dvadesetog veka napravili su Vilijem Konrad Rengen, zahvaljući kome danas imamo rengensku mašinu i Marija Kiri, koja je otkrila dva nova hemijska elementa, radijum i polonijum. Svakako, da treba pomenuti i ogroman doprinos Mihajla Pupina, današnjoj nauci i tehnološkom društvu.

Shvatam, da mnogo dugujemo svim "velikim" i "malim" naučnicima i naučnicama! Nobelove nagrade iz oblasti nauke, samo su jedan od simbola zahvalnosti njihovim doprinosima, ali moraš priznati da svakodnevno uživaš u svemu onome, na čemu su svi oni radili. 

Da li je to korišćenje struje, interneta ili pak farmaceutskih proizvoda, nije važno. Produžili su životni vek stanovništva, trudeći se da omoguće što kvalitetniji život! 

Zaista je teško zamisliti život drugačijim od onoga kakav je danas, pogovoto u globalnom svetu konstantnih i ubrzanih promena. 

Danas, se mnogo radi na promociji i popularizaciji nauke. Jedan od istih, je i manifestacija Noć istraživača, a u Srbiji postoji jedinstvena istraživačka stanica Petnica, namenjena prvenstveno srednjoškolkama i srednjoškolcima, a iskreno ti savetujem da se prijaviš na programe koje ti nudi!

Zato je važno da se 7. novembra svake godine prisetimo svih značajnih trenutaka u nauci, da li pominjajući neke istorijski važne trenutke ili promišljajući neka nova otkrića, kao što je na primer otkrivanje nove planete Proksima b.

Tako ćemo svake godine iznova praviti jedan mali korak za nas, a veliki za čovečanstvo.

Ipak, science is the new black.

 

Autorka: Jana Staniševski

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Deo informacija je preuzet sa ovog sajta.

Najnovije