Mingl kutak arhiva

Kako upravljati novcem u 8 koraka

Kako upravljati novcem u 8 koraka

Verujem da ti je, kao i većini mladih ljudi, ponekad zaista teško da rasporediš svoj novac kako treba. Često se dešava da ostaneš švorc, je l' da? Evo par saveta šta raditi sa novcem kako se to ne bi događalo (ili bar ne toliko često):

1. Zapisuj sve svoje troškove. Na taj način imaćeš uvid u to koliko novca trošiš i na šta. Nakon određenog vremena shvatićeš da možeš i da uštediš nešto od tog novca skraćivanjem liste koju si napravio/la. Ne moraš svakog dana ići na kafu ili kupovati hranu na odmoru i pauzi. Ponekad ponesi kafu od kuće ili napravi sendvič.

2. Postavi sebi neki cilj. Biće ti lakše da se kontrolišeš, kad je novac u pitanju, i da štediš, ako znaš zašto to radiš. Razmisli šta želiš sebi da kupiš, gde da otputuješ ili jednostavno da odeš na ručak ili dobar izlazak sa svojim prijateljima. Neka ti ta suma novca bude glavni cilj kome ćeš težiti. Postoje različiti ciljevi koji nisu jednako bitni. Pokušaj da vodiš evidenciju svojih ciljeva i toga kako napreduješ ka njihovom ostvarenju. Da bi ti bilo lakše pogledaj ovu šemu. Možeš koristiti ovu ili napraviti svoju nalik na nju.

3. Planiraj. Osim što ćeš postaviti dugoročni cilj, trebalo bi da planiraš bar u osnovnim crtama na šta ćeš trošiti pare u narednom periodu. Na taj način bićeš unapred spreman/a i znaćeš koliko novca ti je potrebno, a koliko ćeš moći da „ostaviš sa strane“.

4. Odredi budžet. Nakon svih prethodnih koraka stvorićeš sliku o tome na šta najviše trošiš pare i koliko je to ukupno novca na mesečnom nivou. Tada možeš da, na početku novog meseca, odrediš koliko novca bi bilo idealno da potrošiš na različite stvari. Trudi se da se pridržavaš svog određenog budžeta iz meseca u mesec. Najbolje je voditi dnevnik ovakvih planova i realnih troškova. Predlažem ti ovakav ili sličan planer kako bi merio/la uspeh na kraju meseca.

5. Štedi odmah. Nemoj da čekaš kraj meseca da vidiš koliko ti je novca ostalo. Iako većina ljudi to radi, bitno je da odvojiš novac pre nego što dođeš u situaciju da ga potroši. U suprotnom, shvatićeš da ti na kraju meseca nije ostalo ništa. Ovde možeš naći nagrađivane aplikacije za svoj mobilni telefon pomoću kojih možeš pratiti svoje ciljeve, uštedu i troškove. Ako ne možeš da odoliš i stalno načinješ sakupljen novac, napravi kasicu koju ne možeš da otvoriš i iz koje ne možeš da uzmeš novac osim ako je ne uništiš. Trebalo bi da pomogne.

6. Popusti i kuponi. Zvuči kao nešto što bi tvoja baba radila, ali kada shvatiš koliko se isplati, nećeš se smejati. Kada želiš da kupiš originalan poklon za rođendan, pojedeš neki dezert, odeš u salon za ulepšavanje ili bilo koji drugi trošak da je u pitanju, prvo pročešljaj internet. Postoji mogućnost da je baš to u ovom trenutku na sniženju u nekoj od prodavnica. Ako ne, možda na nekom od sajtova sa kuponima nude različite popuste i pogodnosti. Važno je da se informišeš pre nego što odlučiš da trošiš.

7. Izbegavaj neplanirane kupovine. Najlakši način da potrošiš više para nego što si planirao/a jeste neplanirana kupovina. Šetaš se gradom i u izlogu ugledaš majcu koja je totalno u tvom stilu i ti MORAŠ SADA da je kupiš. Čekaj, strpi se. Postoji velika mogućnost da će uskoro biti na popustu. Ili da ti se već sutra neće dopasti. A ono što je najbitnije, razmisli koliko ti je to zaista potrebno, a koliko ti samo deluje tako jer ti se dopada.

8. Zaradi. Pored štednje, biće ti lakše ako ponekad i zaradiš koji dinar. Pokušaj da, na osnovu dobrih ocena dobiješ stipendiju preko svoje srednje škole i fakulteta. Na taj način ćeš mesečno dobijati određenu svotu novca koja će značiti tebi, ali i tvojim roditeljima. Ako nisi u mogućnosti da uzmeš kredit, pokušaj da nađeš poslove preko omladinske zadruge. Postoje poslovi koji se mogu raditi vikendom ili u vreme kada nemaš časove ili predavanja, pa čak i samo polovinu radnog vremena. Mnogo ćeš više ceniti novac koji si sam zarado/la.

Ovi saveti trebalo bi da ti pomognu ne samo da bolje upravljaš svojim novcem, već i da osetiš veću kontrolu nad svojim životom. Ne samo da ćeš imati više para, imaćeš i više samopouzdanja!

 

Autorka: Ana Ivanov

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije