Mingl kutak arhiva

Kroz Novi Sad

Kroz Novi Sad

Dobro potkovan istorijom, Novi Sad materijalnim svjedočanstvima i te kako može da kazuje o svojoj prošlosti. Novi Sad, evropska prestonica kulture, spreman je da iznova i iznova odaje zanimljive priče svog postojanja. Dakle, koja su to najzanimljivija odredišta za jednog radoznalca željnog poznanstva sa Novim Sadom?

Trg slobode je ključna tačka centra grada. Mjesto na kojem se održavaju brojne manifestacije, proslave, obilježavanje važnih datuma, koncerti i sl. Mjesto koje čuva odgovore na brojna pitanja i poglede turista posmatrača. Mjesto preplitanja različitih kultura i naroda objedinjenih u  građevinama koje se nalaze na trgu: Gradska kuća, Finansijska palata, zatim najprepoznatljiviji simbol Novog Sada – katolička crkva imena Marijinog; hotel Vojvodina, statua Svetozara Miletića – novosadskog gradonačelnika, advokata, novinara i političara. Svi oni čekaju onog istog radoznalca kome bi odgovorili na pitanja, sada i uvijek.

Od Trga slobode pa do Vladičanskog dvora pruža se glavna pješačka ulica – Zmaj Jovina ulica, srce centra obojeno bezbrojnim riječima, glasovima, muzikom i koracima. Naziv nosi po čuvenom romantičarskom pjesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju čiji se spomenik nalazi na kraju ulice. Dunavska ulica vodi do Dunavskog parka i Novosađanima dobro poznatih Ise i Bise (labudovi na jezeru) koji često zadržavaju brojne poglede posjetilaca. Park u svom centru ima jezero sa ostrvom Eržebet – u spomen tragično nastradaloj austrijskoj carici, na kojem je, u posveti njoj, zasađena žalosna vrba.

Evropski grad kulture, ali sa razlogom, jer čuva kulture različitih naroda i upravo to ga čini posebnim.

Matica srpska jedna od najstarijih kulturnih ustanova u Novom Sadu i Srbiji, osim toga i jedna od najvažnijih, jer čuva kulturni identitet grada i naroda koji živi u njemu. Naroda, jer je biblioteka Matice srpske ta koja skrovišti jednistvena i rijetka izdanja i informacije o svim žiteljima koji žive  i koji se samo usput zadržavahu ovdje.

Muzej Vojvodine je najpričljiviji, jer sagovornika vodi u obilazak cijele Vojvodine, pokazujući mu svaki otisak i korak ljudi kroz istoriju od kamenog doba pa sve do savremenog. Petkom je muzej izrazito dobronamjeran ili mu možda fali samo dobronamjernih sagovornika, pa je za sve posjetioce ulaz besplatan.

Novosadska sinagoga jedna je od četiri sinagoge koje postoje u Srbiji. Ulici u kojoj bude nadila je ime Jevrejska. Na ulazu, ona voli da kaže svakom miroljubivo: Neka ova kuće bude dom molitvama za sve narode. Danas se u sinagogi održavaju različiti koncerti klasične muzike i predstave, pa je, osim toga, ona i dom kulture svih naroda.

Srpsko narodno pozorište nije jedino, ali je najstarije (1861) u Novom Sadu i od tada neprekidno funkcioniše. Razgovara, smije se, plače, ljuti se, pjeva, igra – šalje poruku svima, a možda baš slučajno zadešeni prolaznik kroz Novi Sad čuje, shvati, razumije.

Petrovaradinska tvrđava poznata još i kao Gibraltar na Dunavu, smatra se, po veličini, drugom u Evropi. Na tvrđavi, možda i najveću atrakciju čini kula sa satom, gdje na satu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno najviše zbog brodova na Dunavu, kako bi mogli vidjeti sa velikih daljina koliko je sati. Novi Sad nije Novi Sad ako se ne posjeti tvrđava.

Tebe ako nanese put u Novi Sad posjeti bar neke od ovih pričalica, jer zaista imaju šta da ti kažu!

Autorka: Kristina Topić

Fotografija: By Aleksandar Cocek - Flickr: city hall, CC BY-SA 2.0

Najnovije