Mingl kutak arhiva

Opština Inđija i mesta koja treba da posetiš

Opština Inđija i mesta koja treba da posetiš

Između Beograda i Novog Sada, smeštena je Inđija koja sa još 10 okolnih sela (Novi Karlovci, Novi Slankamen, Stari Slankamen, Slankamenački Vinogradi, Krčedin, Beška, Maradik, Čortanovci, Jarkovci, Ljukovo), gradi jednu prelepu opštinu. Inđija predstavlja železničku raskrsnicu Srema, a pored nje prolazi i međunarodni autoput Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta. U Opštini Inđija, zajedno sa Srbima žive Hrvati, Mađari, Slovaci, Romi, Makedonci, Bošnjaci, Bugari, Česi, Ukrajinci i drugi.

Šta posetiti u Inđiji?

U centru Inđije, nalazi se šetalište. Na samom početku pešačke zone, smešten je veliki digitalni sat koji prikazuje vreme, temperaturu i datum. Ukoliko se umoriš od šetnje, možeš posetiti neki od brojnih kafića i restorana. U svim kafićima i restoranima cene pića i jela su iste (sok 120din, domaća kafa 60, nes 120, pica 500, palačinka 150….) samo se ambijent razlikuje, tako da je na tebi da odlučiš koji kafić ćeš izabrati i možda čak steći nova poznanstva!

Na kraju šetališta, nalazi se Kulturni Centar, u kom se daju sjajni filmovi i predstave. Filmovi naravno prvo stignu u bioskope većih gradova, ali Inđijski KC može se pohvaliti nižim cenama karata. Cena jedne karte za filmske projekcije iznosi svega 250 dinara. Ukoliko si ljubitelj slikarskih izložbi i projekata, poseti Galeriju Kuće Vojnović. Ova galerija, se takođe nalazi u centru Inđije i renovirana je 2014. godine.

U čak četiri sela Inđijske opštine prolazi reka Dunav. Prelepe plaže i ade, kao i riblje restorane možeš posetiti u Krčedinu, Beški, Čortanovcima i Starom Slankamenu.

U Starom Slankamenu, možeš  videti i Spomenik Slankamenačkoj bici, koji je podignut na dan obeležavanja 200 godina od bitke, kod Starog Slankamena u kojoj je srpska vojska zajedno sa austrijskom, porazila tursku vojsku. U ovom prelepom selu, smeštena je Crkva Svetog Nikole, najstarija crkva u Sremu, prema kojoj je građen Manastir Krušedol. Prema legendi  u Starom Slankamenu sahranjen je Atila Hunski.

Gradski Bazen Inđije, koji se nalazi na pola sata od Inđijskog šetališta (ka Novom Sadu), svake sezone mami veliki broj posetilaca. Ovaj bazen je otvorenog tipa, a sezona traje od juna do septembra. Takođe, postoji i obuka za neplivače koja traje 15 dana. Cena dnevne karte na bazenu iznosi 250 dinara, a cena iznajmljivanja ležaljke 100 dinara. Ovaj bazen, dobio je najvišu ocenu za čistoću od svih bazena u Vojvodini. Radno vreme je od 10 do 19 časova.

Ukoliko si ljubitelj/ka mode i šopinga, obavezno poseti Outlet Centar Inđija, koji se nalazi izmedju Novih Karlovaca i Inđije. U ovom centru nalazi se 65 prodavnica (Nike, Adidas, Guess,Puma, Tommy Hilfiger i mnoge druge) , čekaju te kolekcije poznatih svetskih brendova, snižene od 30 do čak 70%. Outlet Centar Inđija otvoren je svakog dana od 10 do 21h.

Gradski Stadion FK Inđije, koji poseduje 2500 stolica i pet ulaza (kao i komandnu prostoriju i vip ložu) mami sve ljubitelje fudbala. Na ovom stadionu održavaju se mnoge fudbalske utakmice, kao i treninzi FK Inđije. Sve svlačionice na stadionu su renovirane, a u sastavu stadiona su i restoran i press sala.

Ukoliko želiš da uživaš u čarima tradicionalne kuhinje, preporučujemo ti Salaš „Stojšić“ u Beški i „Etno kuću“ u Maradiku.

Mingl ti želi lep provod ako odlučiš da posetiš Inđiju.

Autorka: Dunja Banjac

Najnovije